Биляна Гяурова-Вегерстедер: Ако има мъдрост, трябва да влезем в Шенген до края на годината

Директорът на Български институт за правни инициативи участва в сутрешния блок на Euronews Bulgaria, коментирайки влизането на България в Шенгенското пространство и ролята на съдебната реформа в този процес.

Според Биляна Вегерстедер негативната реакция на Австрия и Нидерландия по отношение влизането ни в Шенген се обуславя от вътрешнополитическата ситуация в двете държави, а не от обективни фактори. Във връзка с това тя припомни, че в Нидерландия предстоят избори, а в Австрия се засилва влиянието на националпопулизма, което обяснява и говоренето в тази посока. Директорът на БИПИ отбеляза и тенденцията за нарастване броя на негативните публикации в австрийската преса по отношение на Шенген. Поводът е връщането на пограничния контрол като реакция на случващото се в Израел, като отчете, че това не е нещо необичайно. Връщането на пограничния контрол всъщност е мярка, която така или иначе съществува в т.нар. Кодекс на шенгенските граници, и е правено през годините.

Г-жа Вегерстедер уточни също, че Нидерландия и Австрия обвързват влизането ни в Шенген със съдебната реформа, тъй като един от критериите е свързан именно с политическа стабилност и върховенство на правото. Като върховенството на правото включва ефективна съдебна система – работещ съд и прокуратура. „Тук искам да подчертая много дебело, че на ниво Европейска комисия бяха направени редица стъпки, които показаха, че България и Румъния се справят и са покрили критериите по отношение влизането в Шенген“, добави директорът на БИПИ. Първата от тези стъпки е направена през м. октомври 2019 г., когато излезе последният писмен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Преди няколко месеца вече официално беше прекратен механизмът за България и за Румъния. Това показва, че България вече е покрила всички критерии за приемане в Шенген, което от своя страна потвърждава, че реакцията на Австрия и Нидерландия е обусловена от вътрешнополитическата конюнктура в двете държави.

"Има три неща, които са ключови за сигурността на Европейския съюз – координация, комуникация и сътрудничество. На нас ни куца комуникацията.“, отчете г-жа Вегерстедер. „И като че ли през последните няколко години различните формати на правителства и парламенти комуникираха много по-интензивно и засилено с Нидерландия, а Австрия остана някак встрани. И днешният хода на министър-председателя е стъпка в правилната посока, защото показва, че отваряме комуникацията към Австрия.“, допълни тя.

Цялото интервю може да гледате ТУК

Следвайте ни