Д-р Теодор Славев за Дневник: Ротацията е с по-голям заряд да разклати кабинета, отколкото местните избори

Дни преди вота за местна власт "Дневник" разговаря с политолога Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за предизборната кампания, поведението на политическите сили и евентуалните последствия за тях в зависимост от резултатите.

Като избирател стига ли до Вас предизборната кампания за местните избори и как?

Достига предимно чрез медиите - и традиционни, и социалните мрежи в интернет. Местните избори са винаги една идея по-колоритни, защото в тях участват най-много хора. На тези избори ще се явят над 30 000 човека и разнообразието от образи в социалните платформи е огромно. Като избирател по-скоро се забавлявам.

Като политолог следите ли предизборната кампания и как бихте я характеризирали?

Кампанията се развива с типичните за всяка кампания похвати - предизборни срещи на кандидати, агитация в медийното пространство, скандали, компромати. Прокуратурата преди винаги беше и тя участник в изборите - започваха се едни разследвания срещу определени кметове, а сега липсва, което може и да е за добро. Не оставам с убеждението обаче, че се прави достатъчно срещу схемите за купен и контролиран вот. Давам си и сметка, че това са поредните избори за две години и половина - умора има в избиратели и кандидати. Местната власт обаче е кръвоносната система на властта въобще. Който е силен в местната власт, е силен и в националното управление.

Как се представят основните партии от управлението?

„Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) май разбраха, че за да си партия не е достатъчно да си в "облака", а трябват и структури, които да са близо до хората, които да са част от живия, непосредствен, всекидневен живот. Тази кампания е шанс да изградят и заздравят структурите си, ако въобще искат да се задържат на политическия пейзаж. Символно и ключово за тях ще бъде да вземат столицата, където е естествения им електорален резервоар. ГЕРБ показва, че е в кондиция и че в партията са преодолели сътресението от тежките за тях 2021/22 г. Балотажите в областните градове ще покажат доколко в страната е останала енергия за промяна и как националното управление се отразява на предпочитанията на гражданите. ДПС могат и да имат пробиви в по-малките общини, интересна е и ситуацията в Кърджали.

Кампанията се развива с типичните за всяка кампания похвати - предизборни срещи на кандидати, агитация в медийното пространство, скандали, компромати.

Очаквате ли „Възраждане“ да бъде ли фактор в изборите?

„Възраждане“ са от партиите, които дължат популярността си на една тема - първо бяха ваксините за ковид, после еврото, сега защитата на руските интереси. Когато тези въпроси се саморазпаднат от общественото внимание, и те се спихват. Тоест ще има драстична разлика между електоралната им тежест в местната и националната власт. Не мисля, че ще имат кмет на областен град, но участието им в общинските съвети ще им гарантира достъп до ресурси занапред.

Бихте ли си позволили прогноза - какво ще се промени в България след тези местни избори?

Много зависи какви ще са резултатите, но съм убеден, че след изборите всички ще намерят някакъв мотив да се обявят за победители. Не очаквам резултатите от местните избори да са повод и причина за сътресения във властта. Но ако някоя от партиите, подкрепящи ротационното правителство, се спъне и падне много тежко на изборите, това вече ще означава нова електорална картина. Не виждам такава. За коалицията ПП-ДБ е най-важно да вземе София, за да може да продължи разказа си.

Предизборно правителството беше разклатено от няколко протеста. Какъв е Вашият прочит на тези събития?

Смятам, че правителството се справи относително добре с протестите. Те обаче бяха секторни и не предизвикаха вълна на обществена солидарност, тоест не прераснаха в масови. То това и рядко се случва в България. Всеки има право да протестира, да защитава интересите си. Друг е въпросът доколко реформите в секторите енергетика и земеделие са устойчиви и в синхрон с процесите в ЕС. Струва ми се, че изоставаме. 

Как според Вас ще продължат по-нататък отношенията в управлението на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ? Ще се успокоят ли отношенията им след местните избори, само предизборни ли са атаките от страна на ГЕРБ?

Напрежението няма да спре, защото тези политически сили са антагонисти, и дори да се каже, че проявиха здрав разум от гледна точка на обществения интерес и да се прекъсне спиралата от предсрочни избори, не им е комфортно да споделят властта. Точката на пречупване ще бъде предстоящата ротация. Тя е с по-голям заряд да разклати правителството, отколкото местните избори.

Как вие „четете“ активността на ДПС през Делян Пеевски - в управлението ли са, или искат да бъдат?

ДПС много рядко са били изолирани от управлението в България след демократичните промени. Те могат да си намират врати, коридори, подстъпи към властта по всякакви начини. Кадрите им в изпълнителната власт, в агенциите, в регулаторите, в съдебната власт са най-дълго пребиваващите. Техният разказ е, че подкрепят евроатлантическата посока на мнозинството. Гласуванията им в парламента като цяло потвърждават това. Дали има нещо под повърхността - не мога да знам.

Пеевски се позиционира като основен говорител на управляващото парламентарно мнозинство? Прави ли грешка коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, като позволяват това?

Не мисля, че имат някакви механизми, чрез които да го спрат вече. Но е натрапчиво присъствието на Пеевски, почти е извървял пътя си от „Осанна!“ до „Разпни го!“. Пеевски влияе върху формирането на политическия дневен ред, взема дейно отношение за злободневните скандали от затварянето на Руската църква до подкрепата на шахматистите ни. Участва в управленските формати. Излизането му „на светло“ започна с разчистването на Гешев и той си остана под светлината на прожекторите. Дали това е изчистване на личния имидж, или зад това се крият други мотиви, е отделен въпрос.

Точката на пречупване ще бъде предстоящата ротация. Тя е с по-голям заряд да разклати правителството, отколкото местните избори.

Разследването на корупцията съвсем затихна - нищо не се случва, прекратени са разследванията за чекмеджето на Бойко Борисов и "Барселонагейт", не се търси корупция при строежа на "Турски поток", няма никакви разкрития за прокурорския "чадър" при трите мандата на ГЕРБ във властта. Това ли е цената на сегашното управление в ситуация на вече две войни близо до България? Допустима ли е тази цена от гледна точка на интереса на гражданите за справедливост?

По някакъв начин настина геополитическата ситуация служи като смокинов лист за управлението. Едновременно като смисъл на съществуването и оправдание. Но ако България иска да е устойчива в турбулентни геополитически времена, то тя трябва да изчисти и освободи институциите си, най-вече в съдебната власт. Тепърва трябва да се случат конституционните промени, да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет, а той нов главен прокурор. Тези процеси са натоварени с най-голямо значение и са с най-крехък политически баланс.

Възможно ли е ГЕРБ да поиска повече смени при ротацията през март и дори чисто нов кабинет?

Да, напълно. Такъв е принципът на ротацията. Евентуалният нов министър-председател Мария Габриел ще трябва да предложи нов кабинет. Някои от сегашните министри може и да се задържат, но със сигурност ще има основни промени, тоест повече от половината състав на кабинета. Съвсем различен е въпросът дали ще мине ротацията.

Очаквате ли предсрочни избори и ако да - кога?

Предсрочни избори може да има, ако не се случи ротацията. Тогава ще ходим на избори две в едно, заедно с тези за Европейския парламент.

Текстът е препечатан от сайта на Дневник от този линк.

Следвайте ни