Къде са спънките по пътя до обществена информация

Цветомир Тодоров говори за постигнатото и предизвикателствата по отношение на достъпа до обществена информация в репортаж на Мариана Корчакова за Дарик.

Експертът на БИПИ подчерта, че Законът за достъп до обществена информация осигурява полезен инструментариум и заслужава похвала. Във връзка с това той отбеляза, че не навсякъде в Европа съществува такъв инструмент и на фона на другите страни България бележи успех в това отношение. „Съвсем друг въпрос е, че законът не винаги сработва“, добави Тодоров. Негативна тенденция е, че през годините се работи за ерозиране на ЗДОИ, като опитите за това вървят по различни линии. От една страна, това са политико-икономическите кръгове, които най-вероятно нямат интерес част от дейността им да бъде публична. От друга страна, наложи се да бъде ревизирано до каква информация гражданите може да получат достъп по реда на ЗДОИ. „Така например удар по обществения достъп до информация беше по някакъв начин GDPR (Общият регламент на ЕС относно защитата на данните), който рефлектира значително и върху практиката, и върху законодателството у нас“, уточни експертът на БИПИ.

През годините БИПИ многократно е отличавана за активно ползване на правото си за достъп до информация, като тази година също получи грамота. Цветомир Тодоров отбеляза, че наградата е важна за Института по няколко причини. „Първо, естественото удовлетворение, когато разбираме, че имаме съмишленици за нещата, които правим, такива, с които вървим в една и съща посока. Второ, демонстрира, че екипът на ПДИ продължава да прави това, което прави най-добре, а именно – да са до организациите и гражданите, които имат нужда от подкрепа, да са основният пазител, този, който всеки път „бие тъпана“, когато политиците искат да „бутат“ с нечисти намерения ЗДОИ“, допълни Тодоров

Цветомир Тодоров разказа и за дейността на БИПИ по двата казуса, заради които е отличена организацията, като обърна специално внимание на случая с Държавен фонд „Земеделие“. БИПИ спечели дело срещу ДФЗ, поради неаргументирания отказ да предостави информация относно назначенията на директорите на областната дирекция в Стара Загора. Въпреки че съдът задължи ДФЗ да осигури достъп до търсената информация, тя не беше предоставена. В случая ДФЗ се позова на изтеклия срок за съхранение. С казуса Тодоров илюстрира възможните препятствия по пътя към намирането на обществена информация.

По темата в репортажа се включиха и Иван Петров, и журналиста Генка Шикерова.

Целия репортаж може да чуете ТУК.

Следвайте ни