Д-р Теодор Славев: Целта на свикването на Националния съвет на ГЕРБ е Борисов да сплоти партията около себе си

"Целта на свикването на Националния съвет на ГЕРБ е Борисов да сплоти партията около себе си след изборната загуба, и това ще мине през критики към правителството. Съвсем естествено е всяка партия след цикъл избори да свика своите най-висши органи, за да направи анализ на ситуацията: има ли нова политическа ситуация, какво се е променило, къде е политическият субект и накъде ще върви. Борисов обаче изключително умело свика органа не толкова да се фокусира върху състоянието на партията, колкото да направи ревизия на правителството, на парламентарната подкрепа. В този смисъл разфокусира вниманието върху изборните резултати на ГЕРБ и ги насочи към сплотяването на партията след изборната загуба на местните избори.“

Според политолога ГЕРБ може да поиска промени в две посоки: едната е структурна, другата е във функционална посока, т.е. по политики – какво приема, какво не. "Оттам нататък зависи как ще реагират "Продължаваме промяната“ на резултатите от днешното заседание на Националния съвет на ГЕРБ,“ каза още д-р Теодор Славев.

"Борисов обаче изключително умело свика органа не толкова да се фокусира върху състоянието на партията, колкото да направи ревизия на правителството, на парламентарната подкрепа."

По думите му е по-логично това по същество коалиционно ротационно правителство да има един подробен план за действие, който да носи политическата подкрепа от партньорите. "Това правителство работи в един кризисен модул, в който изцяло липсва комуникация между подкрепящите партньори. Те нямат механизъм за вземане на решения. Преди местните избори Борисов поиска коалиционно споразумение. Предполагам, че след заседанието ГЕРБ отново ще препотвърдят това свое искане за някаква по-солидна форма на това кои ще са националните задачи пред правителството,“ смята още политологът. "В момента никой няма интерес да ходи на избори с тези резултати, още по-малко ГЕРБ, категоричен е Теодор Славев: "Те загубиха около 1/3 от подкрепата си в местната власт, а местната власт се използва, за да се правят избори на национално ниво. Ако се отиде да се правят избори, това ще бъде през кабинет на Радев. Така че не мисля, че в момента имат интерес да се разпусне парламента. Точно затова и вотът на недоверие по темата за национална сигурност и отбрана, който предстои да се разгледа на 15 ноември, няма да е успешен,“ каза той.   

"В деня след местните избори ДПС започна подготовка за европейските избори" – така  д-р Славев разчита различните движения, които извършват от Движението, анализирайки по външни белези паради липсата на информация отвътре. "По-находчиво решение няма като политическо отиграване на ситуацията. Защото ДПС в момента са втора политическа сила по общински съветници. Тези избори за тях са относителен успех. Според мен от този курс, който ДПС предприема, те ще търсят лице, което да е символ именно на тази евроатлантическа насоченост. Така че това правят ДПС в момента: те разказват своя разказ, и между другото успешно,“ обясни той.

Теодор Славев изрази мнение, че Ваня Григорова притежава политически капитал, което се видя и от резултата на местните избори. "Въпросът е кой ще застане зад нея като подкрепа. И другият важен въпрос е какво ще прави тя с Корнелия Нинова, която е доказала, че може да смели всеки опонент, дръзнал да поиска лидерското място в левицата.“

Текстът е препечатан от сайта на радио Фокус

Следвайте ни