Д-р Теодор Славев по Bulgaria on Air: Политическото мнозинство в парламента зависи от избора на нов ВСС и главен прокурор

"По-голям потенциал да разклати правителството има ротацията, отколкото местните избори или дори протестите. Този тон между управляващите не е театър, тъй като партиите в коалициите са антагонисти и те все пак имат някаква отчетност пред избирателите си.  Правителството оперира в един кризисен модус, който обаче работи за всички вътре и минимизира щетите от изборите.

Въпросът с ротацията е много интересен защото ние виждаме, че ГЕРБ имат повече министри в този кабинет, отколкото е само формално вицепремиерът Мария Габриел. Не визирам само Калин Стоянов, макар че за него стана ясно през гласуване в пленарна зала. Възможно е ротацията да създаде много голямо напрежение, геополитическият фактор влияе и е възможно да имаме избори две в едно – за европейски парламент и предсрочни парламентарни избори. Около две години и половина си говорим ще падне ли правителството или не и цялата сметка се плаща от нас като общество. Плащайки тази цена, България изостава не само от другите европейски държави, но и от държави на Балканите. Липсва ни енергийна стратегия, предстои и Конституционна реформа.

Ключовото нещо след приемането на конституционните промени е че предстои избирането на нов състав на ВСС, на Инспекторат към ВСС и нов главен прокурор.

Спомняте си, в парламента беше представена декларация от 6 точки и трябва да видим какво от тях се постига – влизане в Шенген, влизане в еврозоната, План за възстановяване и устойчивост и др. Важно е ние да оценим партиите, извън чисто партийния резултат, какво постигат като управление и това е по-важният въпрос за обществото. Между 30% - 40% процента избирателна активност е бич за демокрацията и трябва да се помисли дали това не е радикализация чрез алиенация. Натрупването на политически гняв е перфектно поле за растеж на нови политически проекти.

Дали ако в един момент се прецени, че нова коалиция в Народното събдание ще има превес над избора на магистрати във ВСС е вече другата сметка, или в момента коалиционните партньори биха искали да излъчат свои представители. За съжаление, през всички тези години не можем да излезем от това съдебната власт да бъде чадър над тези, които да в и извън управление, защото давностните срокове за доста престъпления все още не са изтекли."

Можете да гледате целия разговор в посочения линк или в сайта на Buglaria on Air тук

Следвайте ни