Биляна Гяурова-Вегертседер по БНР: Политически интереси движат промените в Конституцията

"Движещата сила за промените в Конституцията са по-скоро конкретни политически интереси. Юридическата започва да се губи."

Тази позиция изрази пред БНР Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи.

"Моята сметка беше, че нещата могат да прескочат Нова година и да влязат до март, април. Това бързане показва, че има определени политически намерения, интереси, желания. Нищо чудно това да е свързано с предстоящата ротация. От страна на ГЕРБ може би се търси това бързане, за да се каже – ние правим това, защото ПП-ДБ го искат, отговорността за тези промени си е основно тяхна.

Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, е по-добре да ги обмислим максимално от всички страни. Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа припряност. При всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени".

Г-жа Вегертседер определи като "капан за Министерството на правосъдието превръщането му в нещо като секретариат, във фронт офис на парламента"

Национално представително изследване показва, че промените в Конституцията не са в дневния ред на хората. Най-висока подкрепа среща завишаването на стандартите за избор на независимите регулатори. От „Възраждане“ и "Има такъв народ" поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. От двете партии питат дали ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

"Конституционният съд още не се е произнесъл по допустимостта. Той не е обвързан със срокове. В последните години КС се превърна в сериозен политически играч с решенията, с които излиза в една или друга посока – сега по същия начин може да реагира, респективно да не реагира. Таймингът е много важен в това отношение".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл тук

Следвайте ни