Д-р Теодор Славев по БНР Пловдив: В момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е ВСС и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев.

„Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това на ГЕРБ и ПП, които имат обикновено мнозинство. Но за промените в Конституцията, която е една от основните цели на това мнозинство, трябват и ДПС, които през г-н Пеевски, извън промените в Конституцията и евроатлантическия курс, започнаха все по-осезаемо да присъстват във всички сфери на управлението - от протестите, през Руската църква в София, до почистването на снега, през разпределението на бюджета и т.н.", коментира в предаването „Точно днес“ д-р Славев.

В този смисъл, в България, ако искаме да имаме работещи институции, трябва да разберем, че не може партиите да предлагат хора в регулаторите, само за да индуцират влияние и да имат достъп до големи финансови потоци.

Според него последният скандал е много показателен за това, което сегашното мнозинство също не може да преодолее, а именно, как се избират хората в регулаторите. „В момента в проекта за изменение на Конституцията има текст, който казва, че трябва да се завишат стандартите за избор на регулаторите. От БИПИ направихме представително социологическо проучване, което ще представим следващата седмица, според което с най-голям процент хората подкрепят именно тези промени в Конституцията, да се завишат стандартите и процедурите при избор на независимите регулатори. Това са може би най-чувствителните парламентарни дейности, защото става дума за конкретни хора. Но ето, излизат сигнали и медийни публикации, че кандидат е бил разследван, че има някакви съмнения около него, доклади на ДАНС. В този смисъл, в България, ако искаме да имаме работещи институции, трябва да разберем, че не може партиите да предлагат хора в регулаторите, само за да индуцират влияние и да имат достъп до големи финансови потоци. Трябва да освободим регулаторите от този тип зависимости. Там трябва да влизат професионалисти и хора, за които е доказано, че няма да слушат партийни централи. В момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор. Това отговаря и на въпроса, доколко е гъвката "сглобката", какво ще се случва с парламентарното мнозинство", смята политологът. Той припомни, че има управленска декларация в парламента от 6 точки, подписана от двете антагонистични партии ПП и ГЕРБ,  преди да започнат да управляват заедно. В нея са включени Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост и конституционните реформи.  „За да съдим има ли смисъл да продължава „сглобката“, трябва да видим какво работят и изпълняват по тези неща, това е преценката“, подчерта д-р Славев.

Той посочи, че ротацията ще бъде моментът с най-голямо политическо напрежение и заряд, защото тогава ще се сменят министри. По думите му мнозинството ще плава около избора за главен прокурор. „В този смисъл, ако в момента има договорка кои да са членовете на ВСС, но това изисква и ДПС, и ГЕРБ и ПП, то те ще стоят до лятото. Ако няма такъв, са възможни два сценария - или ново мнозинство в рамките на този парламент, което да избере членовете на ВСС, или ако няма договорка - предсрочни избори 2 в 1“, прогнозира политологът.

Можете да слушате целия разговор в сайта на БНР Пловдив тук

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Д-р Теодор Славев по БНР Пловдив: В момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е ВСС и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор