Цветомир Тодоров за BTV новините за скандала в Пирогов: Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени

Втори ден скандал с „Пирогов“. След отстраняването на директора Валентин Димитров и трусовете в изпълнителната власт, bTV прочете доклада, който констатира нарушения в болницата. bTV разполага неофициално с доклада - от свой сигурен източник. Натрупана загуба на „Пирогов“ от минали години към края на 2022 г. – 24 милиона лева. А за самата 2022 г., когато д-р Валентин Димитров става директор, загубата е малко над 6 милиона и половина лева. В края на 2022 г. болницата взима кредит от 34 милиона лева. За полугодието на 2023 г. – болницата има 307 хиляди лева печалба.

Докладът е от 134 страници и според здравното министерство е предоставен на Софийската градска прокуратура. Поискахме го и ние официално, но все още отговор нямаме. Според доклада на здравното министерство - задълженията на „Пирогов“ са повече от вземанията и наличните пари - и болницата не може да ги покрие. Това е и доводът здравният министър да иска освобождаването на директора. Има сключен договор за заем. Това е използване на заем, за да се покрият плащания към различни кредитори“, заяви Хинков.

„Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени. Дали са умишлени обаче - докладът не изследва. Това не е изолиран проблем при „Пирогов“. Това е проблем, който се наблюдава в много болници при обществените поръчки“, казва Цветомир Тодоров, БИПИ. Сред констатациите на доклада е и че част от обществените поръчки са чрез пряко договаряне. За други пък е посочено, че са проведени при условия, които ограничават участието на широк кръг от кандидати. Но финансовото състояние на „Пирогов“ не е изненада, защото това е спешна болница, казва експертът. „Новото е, че дефицитът на „Пирогов“ се е увеличил със 7 милиона. И това наистина е сигнал, че нещо се случва и че нещо трябва да се направи“, смята Тодоров.

Гледайте цялото интервю ТУК

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Цветомир Тодоров за BTV новините за скандала в Пирогов: Това са класически червени флагове за възможни злоупотреби, включително и умишлени