Биляна Гяурова-Вегертседер пред Дарик: Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически цели

Пришпорването на процедурата за промяна на Конституцията обслужва по-скоро политически, а не юридически цели, коментира пред Дарик Биляна Гяурова-Вегертседер. Тя уточни, че измененията, засягащи съдебната система, в голяма степен са в правилната посока и залагат основата за съдебна реформа, която да осигури независимост на съда и автономност на прокуратурата. Въпросът обаче е как ще бъдат направени последващите законодателни промени и какви хора ще бъдат назначавани в Прокурорския и Съдебния съвет. Именно от това в голяма степен ще зависи дали ще бъде постигната независимост, отчетност и ограничаване на правомощията на главния прокурор. „Тук идва сериозното притеснение, че пълното обръщане на мнозинството нарушава крехкия баланс от гаранция за автономността на прокуратурата до пълното ѝ овладяване през тази парламентарната квота". 

"Много пъти сме виждали как парламентарните политически сили правят договорки за квотното разпределение във ВСС и всеки буквално знае кой член от коя парламентарна група се подкрепя и каква политика прокарва чрез кадруване във Висшия съдебен съвет”

Промените в Конституцията и в частност измененията, които ще доведат до реформа на съдебната система са част от основните ангажименти, върху които ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ скрепяват своите взаимоотношения. Предколедното бързане промените да бъдат одобрени на второ четене в народното събрание и изказванията, че политическите цели надделяват над юридическите обаче пораждат още повече съмнения в успеха на начинанието и поставят въпроса за истинските намерения, които стоят зад промените на Конституцията, коментира г-жа Вегертседер. Тя е категорична, че посоката, която ще се зададе от промените в конституцията е правилна. Въпросът обаче какво ще се случи след това.

„Ние трябва да си дадем сметка, че нямаме 100% гаранция, защото не знаем самите магистратски среди какви хора ще си изберат, не знаем и парламента какви хора ще избере. И най-добрите конституционни законови текстове могат да бъдат опорочени, когато бъдат превратно реализирани. Разчитам, че това ще бъдат хора почтени, с мисъл за системата, а не конюнктурни с мисъл за своя собствен интерес, защото тогава пак ще бъдем в ситуация „Ти си го избра”.

Слушайте целия разговор в сайта на Дарик тук

Следвайте ни