Д-р Теодор Славев пред Дарик: Когато нещо в парламента е спешно, значи е грешно

На въпроса дали съдебната реформа ще бъде изхабена в името на политически договорки, д-р Славев посочи, че на няколко пъти през годините съдебната реформа е обявявана за приключила. “Очевидно е, че не е приключила, защото гората виждат, че има изключително силно политическо влияние върху определени дела или липса на разследване, или дела бухалки. Така се губи базовото чувство справедливост”.

Д-р Славев посочи, че “конституционните промени са значка и емблема на Демократична България, припознати от Продължаваме промяната, като самите идеи са отдавна на масата. Конституцията обикновено се променя през голям период от време, като последните са от 2015 г., т.е. на около 7-10 години се отваря прозорецът за такива промени. В този смисъл, те не са чак толкова неочаквани”.

“Основният фокус на промените са в съдебната власт, една от които е разделянето на Висшия съдебен съвет на два съвет - Висш прокурорски съвет и Висш съдебен съвет, като се запазва общото събрание между двата органа, който ще решава общи въпроси, свързани с бюджета, независимостта, общото имущество. Цялата идея на тази промяна се състои в това, че съдебната власт се представлява от съда. Съдията отсъжда в името на народа, с прокуратурата е страна в процеса.”

"Има 3-месечен срок за избиране на двата нови съвета, Висш прокурорски и Висш съдебен съвет, и след това започва 6-месечен срок за избор на нов главен прокурор. Следователно, Боби Сарафов ще бъде и. ф. главен прокурор до месец септември, а новият председател на ВАС ще бъде избран през месец октомври."

По отношение на състава на промените във ВСС, д-р Славев отбеляза “През всичките тези 30 години виждахме един свръхглавен прокурор. Сега се очаква това да се промени, като в състава на Висшия прокурорски съвет е съставен от десет членове, шестима, от които ще се избират от Парламента. Именно тук в голямото притеснение, защото това означава, че партиите ще имат мнозинство в прокурорския съвет, който избира главния прокурор. Другото нещо е, че тези шестима членове от парламентарната квота във Висшия прокурорски съвет, не могат да бъдат прокурори.“

На въпроса защо се бърза толкова много за приемането на конституционните промени, Теодор Славев посочи, че според БИПИ също прекалено много се прибързва. “90% от хората, според наше изследване не разбират и не знаят какво се случва по този въпрос. Управляващите обвързаха промените в Конституцията с Шенген и Еврозоната. Само че има фраза – Когато нещо в парламента е спешно, значи е грешно. Обикновени закони не трябва да се приемат по този начин, а Конституцията, която се приема след 3 четения, се очаква да се приеме преди Коледа. Между другото, сроковете, заложени в Конституцията, са интересни. Има 3-месечен срок за избиране на двата нови съвета, Висш прокурорски и Висш съдебен съвет, и след това започва 6-месечен срок за избор на нов главен прокурор. Следователно, Боби Сарафов ще бъде и. ф. главен прокурор до месец септември, а новият председател на ВАС ще бъде избран през месец октомври. Същевременно настоящият състав на ВСС вече навлиза в трета година, в която работи извън мандата си, който приключи през 2021 г.“

Слушайте целия разговор в посочения линк ТУК

Следвайте ни