Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews Bulgaria: Преднамерено не бяха чути притесненията относно конституционните промени

„Ние на практика не знаем как ще се изпълни със съдържание това, което беше прието днес. Имаме една рамка, която в голяма степен е в правилната посока.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи. Като че ли целият отказ да се чуят критиките, създава едно усещане, че тези промени се правят на коляно, набързо, анти-Гешев, анти-Радев... и като че ли хората не разбраха, че тези реформи се правят за тях. „Ние през годините сме виждали, че парламентарната квота беше използвана и употребена при кадруването във ВСС. Сега това е абсолютно изключено, защото ще има мнозинство на членовете, избрани от съдийската квота“, припомни експертът. Всички притеснения относно промените сякаш не бяха чути и то преднамерено. Аз проследих и заседанията на конституционната комисия и обсъжданията – имаше един инат, едно упорство в отстояването точно на тези текстове.

„Първоначалният вариант предполагаше много сериозни ограничения на правомощията на главния прокурор. Впоследствие текстовете претърпяха корекция и финалният вариант, който беше гласуван днес, е много по-балансиран. С промените се премахва Върховната административна прокуратура и остава само Върховна прокуратура. Главният прокурор става, образно казано, шеф на тази прокуратура. Премахва се надзорът за законност и възможността на главния прокурор да се намесва по абсолютно всякакви дела и институции“, коментира още експертът.

„Неговото влияние в пирамидалната структура на прокуратурата отслабва, но той остава върховният главнокомандващ на прокуратурата и това според мен е положително, защото същността на прокуратурата и нейните функции и позиция в съдебния процес, изискват една по-стройна, пирамидална структура“, допълни тя.


Целия разговор вижте във видеото.

Следвайте ни