Д-р Теодор Славев за Дневник: 2023 година силно напомни, че демокрацията не е даденост

"Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към наблюдатели - философи, политолози, социолози, писатели - да оценят отиващата си година и да направят прогнози за новата. Каква беше 2023 г., когато към бушуващата война на Русия срещу Украйна се добави нова след нападението на терористичната глупировка "Хамас" в Израел? В която мирът не изглежда близо, а разделението сред човечеството стана още по-дълбоко. Годината, в която България след поредица от избори вече има редовно правителство, макар и с клауза за ротация през 9 месеца и съпътствано от множество скандали всеки ден.

Какво ще остане в историята (българската и световната) от 2023 г.? А какво трябва да остане?

- Това е година, в която продължават процесите на несигурност, на конфликти, на икономическа и политическа нестабилност. На напрежение, а в изследванията на щастието - глобално намаляване на усещането за удовлетвореност. Годината ще остане в историята като година на война и на инфлация. Това, което трябва да остане, за да продължи своето развитие, е постигнатото крехко споразумение за глобална реакция на климатичните изменения.

Годината, събрана в едно изречение?

- Годината, в която изкуственият интелект започна да отразява човешката същност - неограниченият потенциал за съзидание и унищожение.

Коя е думата на 2023 година според Вас?

- Конфликт.

Продължаваме да живеем с все повече войни и в политическа нестабилност и апатия - можете ли все пак да посочите кои са позитивните процеси от отминаващата година?

- Все пак се постигна значителен политически прогрес на глобално ниво по отношение на устойчивото развитие, технологичния напредък, в медицината, опазването на околната среда. ЕС изпревари всички останали по отношение на регулацията на изкуствения интелект. В България поколението на милениалите влезе в политиката.

Кои са важните уроци от 2023?

- 2023 г. силно напомни, че демокрацията не е даденост, че е крехка и че трябва да се защитава от враговете отвън и отвътре.

С продължаващата война в Украйна и започналата война в ивицата Газа отдалечи ли се човечеството от цивилизацията?

- Не, не мисля. Войните и конфликтите винаги са предизвиквали вълни на солидарност като реакция на агресията. По-скоро тези войни и конфликти са момент да преосмислим отново ценностите и най-вече какво е добро и какво е зло. Трябва да върнем дебата за ценностите.

Изненада ли Ви новината за възможното предстоящо завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ? Какви сценарии за света носи тя?

- През 2024 г. в по-голямата част от света ще има избори - включително в САЩ, ЕС, Русия, Африка и др. Тоест, ние трябва да гледаме резултатът от изборите по-комплексно. По отношение на външната политика на САЩ тя има вълни на по-висока интензивност в международните отношения и такива, при които се оттегля от активна роля. Каква ще е посоката, ако евентуално Тръмп бъде избран ще видим. Но там кампанията паралелно се развива със съдебни процеси, така че изходът съвсем не е ясен още.

Българското общество успя ли да преодолее някое от тежките разделения, които го разкъсват?

- Напротив, задълбочават се. Основата им обаче е икономическото неравенство в България, над което се надграждат социално, политическо, дори културно. Трябва да положим усилия и да намерим път едни към други, да започнем да се чуваме и да си говорим. Но основното е икономическото неравенство, а механизмите за преодоляването му са политически чрез публичните политики.

Какво се видя в "огледалото" на парламентарните и местните избори тази година?

- Всеобхватна апатия. Нови отрицателни рекорди по електорална активност. И това, което виждаме в огледалото, трябва да ни стресне много, защото зад апатията се крие стаен гняв и фрустрация. Това е чудесна хранителна среда за избуяване на радикални политически проекти. И е последното нещо, което ни трябва.

Хватката на задкулисни кръгове върху публичните ресурси беше ли разхлабена?

- За да отговорим на този въпрос, единственият източник на информация трябва да бъде дали прокуратурата и разследващите органи имат успехи в борбата със злоупотребата с публични средства. Няма такива успехи. Скандални случаи продължават да се появяват по медиите и реакция няма. Вече над 2 години не можем да укрепим институциите за борба с корупцията. Дано скоро видим независима и работеща антикорупционна комисия.

Еманципира ли се България от Русия през 2023 г.?

- Краткият отговор е не. България е част от Европейския съюз и следва да съобразяваме всички наложени санкции срещу руската военна агресия, но е очевидно, че руското влияние се просмуква в България политически, икономически, културно. Донякъде това е и поколенчески въпрос.

Текстът е препечатан от сайта на "Дневник". Можете да посетите сайта на медията от този линк

Следвайте ни