Д-р Теодор Славев: Здравеопазването ни трябва да се преоснове

"Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към наблюдатели - философи, политолози, социолози, писатели - да оценят отиващата си година и да направят прогнози за новата. 2024 ще е годината на най-многото избори по света - в над 40 държави избирателите ще отидат до урните, включително в България. Какъв свят ще начертае изборът им? Ще стане ли по-устойчива демокрацията? Ще спрат ли кръвопролитните войни? Изкуственият интелект ще навлезе ли още повече в живота ни?  От 1 януари "Дневник" публикува прогнозите за новата 2024 г. Днес четете на политолога Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

По-лесно е да се започне с оптимистична или песимистична прогноза за 2024 година? Политологът Иван Кръстев каза, че 2024 вече е започнала - на 7 октомври, когато "Хамас" нападна Израел, и ще бъде една дълга година?

- 2024 г. ще е година на избори, в по-голямата част на света ще има избори. От резултата на европейските избори ще зависи накъде ще се тласнат институциите на ЕС и дали либералната демокрация няма да загуби рунда.

Какви са надеждите ви за 2024 г. ?

- Да се намери мултилитерален изход от войните, което ще е свръхтрудно начинание, но не трябва да се губи надежда.

А какви са най-сериозните ви опасения за 2024 г.?

– Нова вълна на националпопулизъм да се разлее в демократичния свят. Както и България съвсем да изпадне зад борда на технологическата и икономическа трансформация.

Ще свършат ли двете войни - в Украйна и в Газа?

- Всички войни свършват някога, но не виждам сигналите това да стане през 2024 г., поне засега. Изборите в САЩ и Русия (с уговорката, че в Русия не се провеждат свободни избори и резултатът отсега е ясен) ще са катализатори, за да видим дали "ще се сяда на масата на преговорите". В Газа ситуацията е изключително сложна, там спирането на активните действия ще зависи от вътрешната политическа ситуация, както и в кой момент Израел ще приеме, че е изпълнил целите си.

"От резултата на европейските избори ще зависи накъде ще се тласнат институциите на ЕС и дали либералната демокрация няма да загуби рунда."

В глобален план кое е най-доброто, което може да се случи?

- Технологичен напредък, напредък в медицината, продължаване на усилията за ограничаване на климатичните изменения. Разрешаване на военните конфликти.

2024 година е годината на огромен брой избори по целия свят, включително в България, където предстоят европейските, но може да се стигне и до парламентарни. Между какви алтернативи, по-общо погледнато, ще избират гражданите?

- Изключителна година ще бъде за това дали хората ще препотвърдят ангажимента си към либералната демокрация и ако гласуването отиде в по-радикални кандидати за власт, доколко институциите ще издържат на този изборен цикъл. Резултатите в Европейския съюз също ще са показателни дали ще има нова голяма коалиция между десни и леви (или коалиция "светофар" с либералите), или десните ще управляват с консерваторите.

Как изборите в САЩ ще се отразят в световен мащаб?

- Ако погледнем в историческа перспектива, САЩ имат моменти на по-голяма изолация от глобалните процеси и такива на по-голяма активност. Изборите там ще покажат накъде ще вървят на международната сцена. Но изборите в САЩ трябва да се гледат и по-глобално - какво ще се случи и в Европа и дали ще има ново напрежение (или най-малко липса на сътрудничество) между САЩ и Европа, каквото имахме при Доналд Тръмп и ЕС, олицетворяван от ерата на Меркел.

Кои ще са факторите с най-голяма тежест върху вътрешнополитическите процеси в България?

- Външните процеси също имат своето влияние - тези избори в САЩ и Европа, за които говорим. Не са изключени и провокации от неприятелски за България държави. Във вътрешен план най-важни ще са изборите за ключови позиции в съдебната власт като следствие от конституционните промени - през 2024 г. предстоят избор на Висш съдебен съвет, Инспекторат към него, главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Степента и видът (колко силно и на кои партии) на политическото влияние върху тези избори ще е фундамент на политическата динамика, защото влиянието върху съдебната власт ще гарантира продължаваща недосегаемост на политическите субекти.

Предстои ротация и избори за Европейски парламент, които ще са стрес тестове за сглобката, но ключовото ще бъде съдебната власт. За съжаление, много малко се говори в България за важните неща, които ни предстоят - например приемането в Еврозоната и енергийната и технологичната трансформация на икономиката.

"Една реформа, на чисто нормативно и структурно ниво, може да бъде направена за 6 месеца до една-две години в зависимост колко е мащабна. Ефектът й вече ще се види след 4 до 6 години, а анализ, следствие на мониторинг на ефекта, вече се прави чак след това."

Докъде ще стигне през 2024 г. кариерата на Делян Пеевски, който обяви, че става и за премиер?

- В България всеки твърди, че става за премиер. По процесите, които наблюдавам около ДПС, като че ли се очертава сигурно той да стане председател на партията, освен ако не се случат някакви туистове в последния момент. Пеевски от задкулисен фактор се превърна в легитимен политик със съмнителна репутация, но партниращ си със силите на "добрите" и оневинен от всякакви наказателни преследвания.

Има ли шанс да се случи някоя от неслучилите се над 30 години реформи? В коя сфера?

- Значими стъпки ще видим в рамките на съдебната власт, но за това доколко те са ефективни, ще можем да кажем след определено време, когато анализираме резултата от приемането им. Резултатите от PISA показват, че трябват дълбоки реформи в образованието, а фактът, че сме най-бързо заминаващата си нация, с най-кратка продължителност на живота в ЕС, че здравеопазването ни трябва да се преоснове.

Една реформа, на чисто нормативно и структурно ниво, може да бъде направена за 6 месеца до една-две години в зависимост колко е мащабна. Ефектът й вече ще се види след 4 до 6 години, а анализ, следствие на мониторинг на ефекта, вече се прави чак след това. Тоест имаме нужда от стабилни мандати с политически хоризонт за реформите. Такива нямаме от 2021 година преди това, а дългото управление на Борисов стана инертно.

Ще изплува ли мнозинството от българското общество от блатото на руската пропаганда, дезинформацията и апатията? И от какво зависи?

- Не, не мисля, че това ще се случи скоро заради очевидната лоялност на български партии, политици и журналисти към руския режим, което се просмуква надолу към по-широки общности. Хората са жертви на пропаганда и фалшиви новини. Донякъде това е и поколенченски въпрос, трябва да минат поколения.

Ще оцелее ли управляващото мнозинство и след ротацията?

- Да. Имат да избират ключови постове в съдебната власт и регулаторите, а и не биха искали да ходят на европейски избори, организирани от Радев, дори и при ограничени правомощия на това как да назначава служебно правителство.

Виждате ли поле за нов политически проект през 2024 г. - особено на полето преди европейските избори и какъв?

- При състоянието на толкова огромно мълчаливо мнозинство със сигурност има пространство за нов проект. Усещането ми е, че ако такъв около президента Радев се появи около европейските избори, за съжаление, той ще налива масло в огъня на евроскептицизма.

Какво пожелавате за 2024 г.?

- Мир, дори и да звучи като клише.

Текстът е препечатан от сайта на "Дневник". Можете да го прочетете в сайта на медията в този линк

Следвайте ни