БИПИ настоява НС да направи ясна и прозрачна процедура за избор на регулаторите

Народното събрание (НС) да направи ясна и прозрачна процедура за избора на председатели и членове на регулаторните органи. Това заяви Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) пред БНР.

От организацията са изпратили отворено писмо до НС, подписано от 11 неправителствени организации. В него те предлагат проактивна работа на парламента, а депутатите да се обърнат към професионални и браншови организации за намиране на най-подходящите експерти за председател и членове на регулаторите.

В писмото още настояват веднага да се започне процедура за избор на регулаторните органи. 

"Казваме нещо, което БИПИ казва, константно, от 42-рото Народно събрание досега, че този върховен орган, и по отношение на избор на лидерския корпус на държавата на редица органи, е крайно време да погледне сериозно на тази своя дейност - даване на стройна процедура след осветляване на процеса, по който се стига до конкретните имена за конкретната позиция. За нас като експерти и външни наблюдатели не става ясно как се стига до конкретното име. Тази политическа квотна договорка "ти на мене, аз на тебе" е обидна.  Нагледали сме се как не се търси правилният човек – с качества като почтеност, професионализъм, за позицията. Това води до сериозна девалвация на доверието към НС и институциите", коментира Биляна Гяурова-Вегертседер. 

"Един от начините да се намерят хора е, когато има обръщане към професионални организации, браншови, в зависимост за кой орган говорим. НС не трябва да е в реактивна позиция, а чрез прозрачна процедура да покаже избора. В НС всичко е публично, но не е прозрачно", допълни Гяурова-Вегертседер. Според нея тази дейност на НС изглеждала користно, защото "при различните избори от месеци знаехме кой ще бъде избран". 

В НС трябва да се гласуват двама конституционни съдии - Борислав Белазелков, номиниран от ПП-ДБ, и чисто политическата - на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

"Първо, да видим дали ще има и други номинации, нагледали сме се на състезания с един кон. Добре е да има здравословна конкуренция. Ако от една страна имаме Белазелков, безспорна кандидатура, трябва за другото място да имаме кандидатура, без да се обижда Атанасова, да бъде на ниво, да има изслушване. НС е органът, който може да определи как да се развие тази процедура - с  участие на медии и НПО-тата да задават въпроси", коментира Гяурова-Вегертседер. 

Подробности чуйте в звуковия файл в този линк

По публикацията в БНР Хоризонт работи: Александра Никова

Следвайте ни