Д-р Теодор Славев по БНР Пловдив: Атанасова и Белозелков ще положат клетва без изненади

Въпросите около ротацията, реакциите в парламента след като президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за новите съдии и още политически теми обсъждаме с д-р Теодор Славев, политолог. Ще бъде ли върнат изборът на Атанасова и Белозелков? 

Политологът отбеляза положителните новини, че след новите промени на Конституцията, от декември 2023 година вече има член, където се казва, че органите, които НС избира, то ги избира като спазва принципите на публичност, прозрачност и откритост. 

"Ние имаме в Основния закон такъв текст, който дава възможност на участниците в процеса на вземането на решения за кадруването, да казват, че НС трябва да спазва всички тези принципи. Второто положително нещо е, че вече имаме рефлекс, и реакция към тези решения, очакваме да има дебат по същество, и тама да бъдат избирани независими хора, които са професионалисти", каза д-р Славев. Той отбеляза, че за него е била приятна изненада, реакцията на адвокатските колегии от страната, да се изберат нови хора в КС.

"Нямам очаквания Десислава Атанасова и Борислав Белозелков да се откажат от избора, утре е срокът от 7 дни, в който те трябва да положат клетва, ще наблюдаваме какво ще се случи", каза политологът. Той определи като "изключително нагло" решението на НС да удължи мандата на новоизбраните конституционни съдии от 7 на 9 години. Д-р Славев посочи, че това решение като цяло не е добро за държавността.

Евроизборите и политическите нагласи: "ПП и ДБ ще отидат заедно на вота през юни за ЕП. Много по-лесни са коалициите за евроизборите, отколкото тези за местния вот. Любопитното е, че на тези избори, по социологически данни в другите държави има национал-популистка вълна, в България, тя се асоциира с "Възраждане", но те се провалиха на местните избори и е интересно каква риторика ще използват. Докато ние тук се боричкаме и избираме хора за регулаторите, то в Европа текат много важни процеси и продължават да се развиват технологично". Теодор Славев прогнозира, че парламентарното мнозинство ще е по-силно и ще показва по-голяма стабилност, което сочи година само с вот за ЕП. След ротацията правителството ще се задържи. 

Текстът е препечатан от сайта на БНР Пловдив. Слушайте целия разговор тук

Следвайте ни