Д-р Теодор Славев пред "Фокус": Скърцайки, сглобката все пак работи

Отминаващата седмица прилича на един голям пазар, тържище за реализиране на партийни кадри и  огромни икономически интереси. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ политологът д-р Теодор Славев.

"В Столичния общински съвет, например, очевидно стана ясно, че са водени паралелни преговори за комисиите. Това ме навежда на мисълта, че умишлено изборът на председател се е бавил тези три месеца, за да се нагласи балансът на интересите. В момента сме в ситуация, в която спечелилият кмет фактически загуби мнозинство в Общинския съвет. Това е комплицирана ситуация, която оттук нататък ще се прояви в плаващи мнозинства и в размиване на политическата отговорност. В някакъв момент е отворена торбата със съблазни и подаръци и очевидно е имало обещания. Това, че са предлагани или обещавани бъдещи взимания с някакви милиони, между другото, го казаха общински съветници от разцепилата се група на "Възраждане“. Подобен тип хвърляне в публичното пространство заслужава да бъде разследвано – имало ли е корупция и натиск, по какъв начин се случват тези механизми в Столичния общински съвет“, обясни той.

Според него нови избори в градския парламент не са добър вариант.  

"Тази игра на избори до дупка я гледахме в националното управление. На едни нови избори за Общински съвет очакваме ли някакви радикални размествания на електронната подкрепа? Може и да има флуктуации, но общата картина няма да се промени в рамките на месеци. Т.е. най-доброто за нас, като граждани, беше да се отпуши работата на СОС и той да заработи. Оттук нататък обаче идва големият тест – да видим как кметът ще работи с такъв Общински съвет. И нека имаме предвид, че в София "Продължаваме Промяната“ имат 19 районни кметове, така че балансът става интересен. Положителното нещо от такова тежко противопоставяне е политическите сили да се следят една друга за всяка крачка и да не позволяват злоупотреба с публичен ресурс“, поясни д-р Славев.

След разцеплението във "Възраждане“ и снетото доверие на "БСП за България“ от столичните си общински съветници, политологът констатира: "Очевидно текат политически процеси и сътресения в двете партии. Но изглежда, че местните структури в София, са бъркали дълбоко в торбата със съблазни, защото те на национални ниво са опозиция. Разбира се, на местно ниво винаги има детайли. Има общински съвети, в които абсолютно всички са управляващи, няма опозиция, но София е изключително важна, защото тук е съсредоточено общественото внимание. В този смисъл ние трябваше да видим някаква униформена политика между това, което се проповядва в Народното събрание, и това, което се случва в Общинския съвет. То не се случи. Партиите имат механизми, чрез които да санкционират девиантно поведение“.

"Сега парламентът дори на моменти действа като конвент и със скандални законодателни техники променя Конституцията"


По думите на д-р Теодор Славев, обаче, проблемът при "Възраждане“ е по-дълбок: "Защото те нямат традиции в партийно структурно функциониране, а оттук нататък им предстои да избират и европейски депутати. Да не се получи същото и там – в един момент те да се усетят, че са крайно независими и да скъсат с групата, както се получи в БСП, с някой изключения. По-голямата група от членовете на Европейския парламент от БСП са в явен конфликт с ръководството на социалистите“.

"Сглобката“ скърца, претърпя доста удари, но се оказа, че скърцайки все пак работи“, обясни д-р Теодор Славев по повод напрежението между управляващите партньори на национално ниво и допълни: "Бойко Борисов би развалил това правителство в първия момент, в който види, че има друг партньор, с който да управлява, и това да не е ДПС – най-малко аритметиката показва, че може би такива гласове няма и да стигнат в Народното събрание. В настоящата ситуация такъв партньор няма, т.е. при едни избори 2 в 1 ние ще възпроизведем отново същото положение в парламента и ще трябва да започнат наново всякакви компромиси и договорки“.

"В момента, паралелно с договорките за правителство на повърхността, текат други договорки – за регулаторите, така че аз очаквам да се намери компромис и баланс. Много е важно да се види дали още с първия мандат ще има правителство, при втория политическата цена за правене на "сглобка“ се вдига“, изтъкна д-р Теодор Славев.

"Тази коалиция, както я наричаме "сглобка“ и  "некоалиция“, преглътна много неща, включително участието на г-н Пеевски в писане на Конституция, в евроатлантическа външнополитическа ориентация и прочее“, коментира още политологът. Според него какви точно ще са имената на министрите не е маловажно, но центърът на взимане на решения, центърът на тежестта на властта е изместен – вече не е в Министерски съвет.

"Дори в очите на обществото изглежда, че едни хора искат повече пари, за да си купуват още по-скъпи лимузини"


"Ако по времето на Борисов имахме една изключително силна изпълнителна власт, която някои определят като "мек авторитаризъм в България“, всички решения се взимаха в правителството, а парламентът беше мокър печат, който просто подпечатваше решенията, в момента имаме обратната ситуация. Сега парламентът дори на моменти действа като конвент и със скандални законодателни техники променя Конституцията. Изпълнителната власт става като придатък“, поясни политологът. Според него настояването на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява поста премиер с външен министър от една страна е искане и на самата Габриел: "Поради нейната биография и връзки в европейските институции. От друга страна – на Борисов това му е важно, за да може чрез държавния апарат да се чисти авторитета на ГЕРБ и да има външни канали“.

Протестите на земеделците месец преди ротацията не са случайни, смята д-рТеодор Славев. "Те имат влияние върху това как ще се случи ротацията. Тези протести са политически инспирирани, те поставяха политически искания за оставки на членове на правителството. И другото – тези протести не срещат обществена подкрепа, не могат да се превърнат в масови. Напротив, те се затвориха в изключително съсловни протести. Дори в очите на обществото изглежда, че едни хора искат повече пари, за да си купуват още по-скъпи лимузини. От друга страна, подкрепа трябва да се търси. По-голямата тема е как си представяме да изглежда нашето земеделие, здравеопазване, образование, национална сигурност след 10 години. Работи се на парче и това не е устойчиво, защото в състезанието с другите държави ние, за съжаление, изоставяме“.

Политологът призова управляващите да се върнат към първоначалната си позиция – да се направи оценка на всеки досега действащ министър и на тази база да се мисли за някакви промени. "Това, което аз очаквам, е ротацията да се случи. Няма обществена и политическа обстановка в момента, която да изисква предсрочни избори и разваляне на споразумението за 18-месечното управление, като разбира се нищо не е изключено“, заключи д-р Славев.

Текстът е препечатан от сайта на радио Фокус. Слушайте целия разговор тук

Следвайте ни