Биляна Гяурова-Вегертседер по Bloomberg TV Bulgaria: Съдебната система е в ступор. Дано това е опит за поправяне, а не мимикрия

"Ступорът в съдебната ни система и оставките, които се случиха през седмицата, ни показват, че не сме достигнали прага на демокрация, нито нивото на развитие на институциите, нито развитието в съдебната власт, която да ни категоризира като държава, в която има върховенство на правото и действат принципите на доброто управление. Ако България членува в повече европейски институции като Шенген и еврозоната, по-лесно ще се улавят тези неща и ще се пресичат в начален стадий", това коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Български институт за правни инициативи, в предаването "Светът е бизнес"с водещ Ивайло Лаков.

Събитията от последните седмици, свързани със съдебната власт, засягат обществото, което цели да разбере какво се случва, като събитията наподобяват подобен скандал от 2009 г., каза г-жа Вегертседер. Тя обясни, че сумите, за които се говори са около 200 000 евро за получаване на управленски пост в съдебната система.

Г-жа Вегертседер посочи, че не разбира, защо се тръгва от разчистване на най-ниското ниво – оставките на заместник прокурорите и след това самите прокурори в Софийската районна прокуратура. В ситуация, в която има съмнение за натиск и нерегламентирани връзки, институциите могат да бъдат „натиснати“, за да работят, обясни тя. Според нея причините за оставките могат да бъдат, защото лицата са притиснати, тъй като разполагат с информация или страх, заради информацията, която имат.

„Ако бяхме една наистина демократична държава, с развити добре функциониращи институции, с доверие в тях, този страх изобщо не трябва да присъства, защото ние говорим за съдебната власт. Съдебната власт е третата власт в една демократична държава и като такава - всички, които са в нея разполагат с независимост, респективно прокуратурата разполага с автономност, което означава, че всеки един прокурор би трябвало, да взема самостоятелно решение, основавайки се на закона и правомощията, които му дава.“

Може само да се спекулира, че над така наречените „брокери“ има други нива, които са превърнали независимостта на институцията си в недосегаемост. Един от механизмите, които може да търси и да изкарва неща наяве е временната комисия, сформирана в парламента, която може да кани и изслушва хора, да събира информация и да изисква информация от различни институции, след което може да излезе с доклад и да сезира релевантните институции. Г-жа Вегертседер обясни, че това е мека мярка, която не вярва, че ще даде резултат.

„За мен е притеснително, че хора, които биха били, в една друга ситуация, клиенти на тази система в момента се занимават да я реформират. Това за мен граничи с цинизъм и ние видяхме какво се случи малко след като бяха приети тези промени в конституцията, които в голямата си част, ако бъдат правилно приложени със съответните промени в Закона за съдебната власт, могат да раздвижат пластовете в системата."

"Съдебната власт е консервативна и пасивна в своя характер, чакайки промяна в законодателството. В момента се наблюдава недостатъчен опит за реакция." Тя допълни, че е оптимистично настроена и вярва, че съдебната власт може да бъде оправена. Интересно е, че адвокатурата се въздържа от коментар, въпреки че се споменават адвокати свързани със случая.

Г-жа Вегертседер смята, че ако България членува в повече европейски институции като Шенген и еврозоната по-лесно ще се улавят тези неща и ще се пресичат в начален стадии. Днес еврокомисарят по правосъдието каза, че е важно как България се справя със съдебната реформа и с противодействането на корупцията. Това изказване идва малко преди подготовката на поредния доклад за върховенството на правото, който ЕК прави за всички държави-членки.

„Тъжното е, че при нас като че ли по-сериозните промени се случват под външен натиск. Моето желание е в един момент да надраснем този си манталитет и начин на мислене и да се опитаме като държава на собствен ход да правим тези важни промени, защото на практика това ще издигне нашия имидж и на ниво на ЕС и извън ЕС и ще направи държавата ни един по-стабилен и по-предвидим партньор, включително и по отношение на бизнеса.“

Вижте повече във видеото.

Текстът е препечатан от сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Следвайте ни