Д-р Теодор Славев пред БНР Пловдив: Има политически чадър над ОПГ за натиск в съдебната система

"Гледаме един пореден сюжет от овладяната държава България. Това земетресение обаче е с огромен магнитуд, защото показва и достига до хора по най - високите етажи на властта, хора, които и в момента са в Народното събрание."

Това заяви пред Радио Пловдив политологът д-р Теодор Славев по повод информацията за схеми за натиск в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Очевидно има брутална корупция, зависимости в съдебната власт, а това са интимни отношения на хора от ъндърграунда с висши ръководители в съдебната власт, които служат за такава мрежа на натиск", коментира д-р Славев. Той припомни, че са били споменати имена на политици, включително в изявлението на съдия Цариградска пред Висшия съдебен съвет от миналата седмица. 

"Но това са същите - нямам очаквания от тях - същите, които избраха Гешев, след това му взеха главата, избраха изпълняващ функциите Сарафов, че ще проявят по - различен стил на поведение от тоя синхрон и зависимост, която гледаве между тях и тези, които са ги избрали."

Д-р Тодор Славев не смята, че ще има промяна по същество в работата на съдебната система и институциите. "Аз съм песимист, защото очевидно е, че тази организирана престъпна група (ОПГ), която е действала за натиск върху магистрати, е функционирала от много дълго време и тя е имала политически чадър и чадър по най - високите върхове на съдебната власт. Реакцията е много силна, но тя не идва от съдебната и изпълнителната власт. Реакцията идва от гражданското общество и от медиите", посочи анализаторът. 

Според него и този път ще бъде приложен добре заучения механизъм при скандали в България - този с оставките. По думите на д-р Славев, "оставките обаче са замазване на очи. Надолу по веригата ще изгърмят средни бушони, но няма да се стигне до разкриване на реалните поръчители на целия този ужас, кошмар, който се случва и чиито крах гледаме, а не и дълбочина. В същината, в генезиса на скандала не е работата на институциите. Той започна да се разплита от медиите след едно криминално деяние - убийството на Мартин Божанов. Това е обратното, това е антонимът на правова държава", категоричен е д-р Славев. 

"В момента в публичното пространство са хвърлени данни и факти, че в някакъв ВИП-клуб са ходили магистрати. Ние не знаем кои са ходили там. Обяснение на обществото обаче се дължи и то сериозно обяснение. Временната комисия в парламента ще събере документи, показания на лица. Тя в най - добрия случай ще служи за пощенска кутия за информация. В край на сметка тя ще предаде информация на същите лица, които трябва да се саморазследват." 

Интервюто на Иванка Петкова с Теодор Славев е в звуковия файл тук. 

Текстът е препечатан от сайта на БНР Пловдив

Следвайте ни