Д-р Теодор Славев коментира в БНТ смените на върха в САЩ и геостратегическите завои в българската политика

Според д-р Славев Ники Хейли най-вероятно ще подкрепи Тръмп като кандидат-президент, следвайки линията на Републиканската партия. "Въпросът е, че има една особеност в американската изборна система и по-конкретно с тези първични избори и тя е, че на тях кандидатите трябва да бъдат по-радикални, за да изпъкват повече. Именно това е магията, която Тръмп прави – той радикализира целия политически дебат в САЩ, защото и обществото там е разделено. В този ред на мисли, затова Ники Хейли изглеждаше по-умерена и гласът на разума. Самата тя беше с много отявлени критики към Тръмп."

По отношение на съдбните дела на Донал Тръмп, д-р Славев посочи, че "Тръмп е обвиняем за над 100 федерални престъпления, поради спецификите на съдебната система в САЩ. Ключово е предстоящото произнасяне на Върховния съд през месец април, дали Тръмп има имунитет за предполагаеми престъпления, които е извършил по време на мандата си като президент."

Във връзка с политиките и обе'анията в предизборната кампания, Теодор Славев, че ще  еважно "Байдън да обясни политиката на Белия дом и инфлацията в САЩ. Тръмп прибягва до класическите десни обяснения за дерегулация и намаляване на данъците, докато при демократите е точно обратното. По отношения на миграцията – разговорът в САЩ е много по-различен от този в Европа. Това, което трябва да се направи като политики, поне в ЕС, е превантиране на миграцията, защото тръгнат ли вълни от мигранти е много трудно, за която и да е държава да ги интегрира. 

По-важно е какво ще се случи ако Тръмп се върне в изпълнителната власт. От няколко месеца върви група около негови бивши лоялисти и  други консервативни мозъчни тръстове – проектът 2025 г.; т.е. те от сега започват рекрутиране на кадри при евентуално взимане на властта, говори се и за чистки на държавни служители, защото според Тръмп той бива спиран от дълбоката държава.  Това е притеснително, защото идеологически той иска да центрира своята политика около една смесица от крайно либертариански икономически политики и, от друга страна, един християнски национализъм. Освен поляризацията в обществото, която е включително и на расова основа, в САЩ тя може бъде и поколенческа. Интересното е, че ако се види при милениалите и следващите поколения, 70% от тях смятат за естествени правата за аборт, права за малцинства и прочие. За тях тези спорове вече не съществуват."

Слушайте целия разговор в сайта на БНТ тук

Следвайте ни