Д-р Теодор Славев в ефира на Евроком: Тагарев е червена линия за "Продължаваме промяната"

Д-р Теодор Славев посочи, че от неделя насам се разкриха непреодолими подводни камъни между двете коалиции, въпреки думите им за провеждането на конструктивен диалог по време на преговорите. „От срещата при Президента, стана ясно, че Николай Денков не е съгласен със състава на кабинета, който изтече в медиите. Знаковото име в него е името на министъра на отбраната, който, поне в проектопредложението, не е на Тагарев. Самият Тагарев се превърна в символ на евроатлантическите и про-украинските настроения в страната, на които се крепи електората на „Продължаваме промяната“. Неговата смяна е червена линия за ПП“.

Според д-р Славев и двете коалиции са открили някаква електорална рационалност да ходят на парламентарни избори в същия момент, в който ще се провеждат и европейските такива. "Продължаваме промяната" си обясняват, че ако се явят на избори две в едно, то към тях ще има по-голям интерес, тъй като те са настроени проевропейски."  Заедно с това, политологът изтъкна, че при едни предсрочни избори, всички обещани реформи няма да бъдат продължени. Това са съдебната реформа, еврозоната и Шенген. „Все още няма Закон за съдебната власт, органи като ВСС и Инспектората към ВСС продължават да работят години извън мандат. Има и публични убийства, като тези на Нотариуса, Алексей Петров, Къро – нищо не се разкрива“.

По отношение на натиска върху партиите да реализират работещо управление, д-р Славев отбеляза: „ГЕРБ като по-голямата партия в историята си на коалиционни управления, в повечето случай, коалиционният партньор е бил изхвърлян. В момента е по-различно и то не защото ПП-ДБ се различават особено много като партийна структура от предходните коалиционни партньори на ГЕРБ, а заради динамичната геополитическа обстановка. Единственото сигурно нещо, което се знае е кой ще бъде президентът на Русия. Подобни фактори днес влияят много по-силно отколкото преди.“

Гледайте целия разговор във видеото или в сайта на Евроком тук.

Следвайте ни