Биляна Гяурова-Вегертседер пред Euronews България: Предсрочният парламентарен вот може да е в края на юни

"Ако се направи една калкулация, предсрочните парламентарни избори към края на юни ще бъдат." Такова мнение изрази в ефира на "Добро утро, Европа" Биляна Гяурова-Вегертседер. По думите й "ще имаме непрекъсваема работа на парламента след последните промени в Конституцията, тоест може важните закони, свързани със съдебната власт, да бъдат приети".

По темата за командироването на магистратите, тя коментира, че е обсъждано изобщо да се премахне тази възможност - "за да няма послушни съдии". "Имаме съдии, които повече от 10 г. са командировани, което е шокиращо, допълни експертът." Относно евентуална конституционна криза, свързана с назначаването на служебния премиер, г-жа Вегертседер коментира, че стесняването на възможността за избор може да се стигне до блокиране на изпълнителната власт.

По отношение на преговорите и недовършените реформи в съдебната система, г-жа Вегертседер посочи, че "винаги, когато ГЕРБ стигне до финалната права на устойчиво закрепване на важни промени в съдебната реформа, те дават крачка назад. Сега в момента ние отново сме на тази финална права и прави впечатление, включително на преговорите от последните няколко седмици, че те отново дават крачка назад. Това показва, че въпреки на теория има хвърлени в публичното пространство заявки за реализиране на съдебната реформа, очевидно има някаква вътрешна спирачка това да не се реализира."

Целия разговор във видеото.

Част от текста е препечатана от сайта на Euronews Bulgaria

Следвайте ни