Д-р Теодор Славев по Nova News: Всички доклади и препоръки към България и това, което обществото усеща, e че ние и до ден днешен имаме безотчетна прокуратура

Д-р Теодор Славев е гост в предаването "Твоят ден" по Nova News.

По повот Дена на Конституцията, д-р Славев отбеляза, че преди 145 години българското общество успява да достигне и дори да надмине най-високите стандарти, възприема конституцията, по отношение на права и институционален дизайн. "За случващото се в България, нека не забравяме, че г-н Гешев  е в качеството си на политик. Той обяви политически проект, не знам дали ще се явява на тези избори, но неговите тези трябва да ги пречупваме през този ракурс. Той бидейки текущ политик е и бивш главен прокурор и както каза Иван Брегов, той абсолютно има знания какво се случва и се е случвало в съдебната власт и всички мръсни тайни. Нека да не забравяме, че и. ф. главен прокурор каза, че Гешев има записи на 150 политици. А иначе на г-н Гешев, не казвам, че и преди не се приемаше сериозно като борец срещу престъпността, бидейки главен прокурор, но сега съвсем не. Искането му за очна става с Борисов, ето, в парламента има народни представители, където може да отиде и да им разкаже какво знае."

На въпроса дали би имало резултат от работата на парламентарната комисия по казуса "Нотариуса", д-р Славев отбеляза "Ако съдим по резултатност, т.е. дали тези, които са нарушили закона и са все още сред живите ще получат наказание, според мен не. Дори мисля, че се влошава ситуацията, като гледам как оперира и служебното правителство. Заместничка на главния прокурор става служебен министър на правосъдието. Какво означава това? Прокуратурата си име министерство ли? Тя спрягана ли е за един от кандидатите за главен прокурор, ползвайки се с такова голямо политическо доверие?"

"В понеделник Министерството на правосъдието разпространи прессъобщение, че общественото обсъждане по проекта на Закона за съдебната власт е удължен и то съвпада точно с края на предизборната кампания, което абсолютно потвърждава, това което говорихме ние, които следим процесите, че служебният кабинет смачква и бави съществената част от съдебната реформа. Всичките доклади и препоръки към България и това, което и обществото усеща, че ние до ден днешен имаме безотчетна прокуратура, в която самите хора в нея, живеят с чувство за безнаказаност. Ние нямаме гаранции за отчетна прокуратурата и за това, че с широките правомощия, с които разполага, е свършила нещо добро и полезно за България."

Гледайте целия разговор във видеото или сайта на Nova News

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Д-р Теодор Славев по Nova News: Всички доклади и препоръки към България и това, което обществото усеща, e че ние и до ден днешен имаме безотчетна прокуратура