Д-р Теодор Славев в ефира на Дарик: Националните теми изместиха европейските в кампанията

"Националните теми вземат превес върху върху европейските теми и това е факт. Ние не коментираме общоевропейски политики, ние коментираме България в Европейския съюз, все едно чакаме нещо да получим, било то еврозона или Шенген. И двете теми са изключително важни от национално значение, тоест то е важно какво държавата ще направи тук, за да може да се постигне Шенген и еврозоната, но накъде отива Европейският съюз, поне от това, което тече по медиите, няма (бел. ред. - дебат)”. 

Такова мнение изрази в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори”пполитологът Теодор д-р Славев. Той коментира и записите, публикувани от сайта “Афера”, за които по-късно от “Продължаваме промяната” потвърдиха, уточнявайки, че изказванията са “извадени от контекста”. Според политическия анализатор подобни разговори се водят във всяка една партийна централа.

“Всяка политическа централа прави тази схема или неофициални дарения. Това са декларациите, с които някой дарява на политическа партия, понякога се прави от членове. Имаше много репортажи и разследвания на журналисти преди време за хора, които не знаят, че са дарители, взимат им данните и това, за да се докажат официални доходи в компанията”. 

В отговор на въпроса приемлива ли е практиката, д-р Славев отговори, че не е, но са необходими законодателни промени. “Важно е да се види за какво се използва тези пари след като са официализират, дали са за купуване на медийни пакети, дали са за купуване на гласове, дали са за организиране на събития, ако видим отчетите на партиите най-много отиват за медии, много по-малко отива за организиране на събития”, коментира д-р Славев. 

Изтеклите записи трябва да бъдат проверени, коментира още политологът и обърна внимание, че случаят най-вече повдига въпроса за публичността и прозрачността на финансирането на политическите партии. 

Чуйте целия разговор в сайта на Дарик тук.

Текстът е препечатан от сайта на Дарик Радио.

Следвайте ни