Д-р Теодор Славев за радио Фокус: Големият анализ показва провинциална дистанцираност на политическия ни елит от европейските теми

Сбъднаха се прогнозите за опасността европейските теми да останат на заден план, за разлика от националните. Лично за мен, евроизборите са много по-важни от националните. Просто се оказа, че парламентарни избори можем да си провеждаме през няколко месеца и, както се казва, ако сме направи грешка, да си я поправим. Докато евроизборите са веднъж на пет години и предстоят фундаментални решения за Европейския съюз. За съжаление, по-големият анализ показва една провинциална дистанцираност на нашия политически елит от европейските теми, с много малки изключения. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът д-р Теодор Славев.

"У нас изцяло липсва дебатът за Европейския парламент. Кандидатите за евродепутати – почти без изключение краен популизма, някакви неща, които не зависят от ЕП. Въпросът кой ще бъде европейски комисар при съставяне на следващо правителство също е много важен, но за него не се говори. Това ще бъде нещо, което ще бъде сложено на масата с оглед на мнозинството, което се постигне", обясни той.

"Политиците от всички партии се осъзнаха в последната седмица. Представянето на платформите и на кандидатите буквално се случва тези дни, а остава едва седмица до изборите. Може би при тази голяма апатия, дистанциране на хората от политическия процес, неследене и нежелание за участие, стратегията на партиите е да се опитат да наситят кампанията с политическо присъствие и участия в последните дни", коментира още политологът.

Според него на 10 юни ситуацията ще е много по-различна, въпреки заявките, които чуваме в момента. "В последните дни "Продължаваме Промяната-Демократична България" втвърдиха тона и започнаха да казват, че в никакъв случай няма да влизат в общо управление с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Това е невъзможно. Пеевски и Борисов няма къде да ходят. Единият е чисто нов председател на ДПС, а политическите колеги от ГЕРБ на другия го сочат за бъдещ министър-председател. Тоест, ако съдим по тези заявки не би трябвало да има управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", прогнозира Славев.

Според него възможната формула за управление е между ГЕРБ-СДС и ДПС. "Тук, обаче, има въпросителна. Делян Пеевски е много силов политически играч. Той направи шеметна кариера в ДПС. Според мен Бойко Борисов не изгаря от желание да управлява само с него, защото това ще е рисково – доколко влиянието на Пеевски ще се повишава в ГЕРБ. Борисов осъзнава този риск. Първо – той може да поиска да бъде министър-председател, за да използва лостовете на изпълнителната власт, за да си пази гърба. Второ – да вдигне много цената с тази заявка за е министър-председател при евентуални преговори и вкарването на трета партия в една бъдеща коалиция. Коя ще бъде тя, зависи от това кои формации ще прескочат бариерата, което е интересната интрига. Най-сигурният трети играч е "Има такъв народ", каза още Теодор Славев.

Политологът посъветва избирателите да видят програмните документи на партиите, да не гласуват по симпатии, а с разум. След това да изискват формациите да спазват обещанията си във всички сфери. Според Теодор Славев 50-тият парламент ще бъде сложен и конфликтен. "Ще бъде направен опит ПП-ДБ да бъдат изолирани, но от друга страна, те биха били една много активна опозиция", прогнозира политологът.

Слушайте целия разговор в сайта на радио Фокус тук.

Текстът е препечатан от сайта на медията.

Следвайте ни