Д-р Теодор Славев за БНР Варна: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

"Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва." Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност политологът д-р Теодор Славев от Български институт за правни инициативи. По думите му хората чувстват апатия и безсилие и имат убеждението, че техният глас няма да повлияе. Друга причина за отдръпването им от политиката е корупцията и неефективността на управлението.

"Ние сме в една перфектна буря на кризи, част от тях  - родни, произведени от нас, част от тях - привнесени отвън. Започваме да се радикализираме в опит да внесем системата в някакво познато спокойствие, но чрез радикализацията не можем да правим стабилизация", подчерта д-р Славев. Ако политиците продължат да си затварят очите за тези отрицателни феномени, по-бъзро ще им се стовари обратната реакция под формата на радикализация, посочи той и допълни, че партия "Величие" има преимущество от ниската избирателна активност за резултата си на последните избори. Той обаче прогнозира, че при следващи предсрочни избори, партията ще разшири електората си. 

Според Славев политическата стагнация тласка хората към предпочитание на авторитарни системи. "Много е опасен капанът, който е отворен пред нас. Ако някой си мисли, че силната ръка и национал-популистките фрази са хубави, нека да види историята", посочи още Славев.

Слушайте интервюто в страницата на БНР Варна тук.

Текстът е препечатан от страницата на БНР Варна.

Следвайте ни