Биляна Гяурова-Вегертседер за Bulgaria On Air: Българите нямат усещане за базова справедливост спрямо съдебната система

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната. Това са данните на Евробарометър, които за пореден път показват ниска оценка на правосъдието у нас.

"Тази оценка не се базира на слухове, но това, което е водещото в самата методология на Евробарометър, е, че всъщност той замерва усещането за независимост в съдебната власт и съда. Това е по две основни линии - от едната страна е усещането за независимост, което е у гражданите, а от друга страна е усещането за независимост у фирмите, компаниите, бизнеса, които също са потребители на съда", каза Биляна Гяурова-Вегертседер от Българския институт за правни инициативи в студиото на предаването "Директно".

България за пореден път е на дъното по отношение на почти всички държави в Европейския съюз. "Стоим на дъното, защото усещането за една базова справедливост, както по отношение на работата на съда, така и по отношение на прокуратурата, липсва. Това е тъй като средностатистическият гражданин, от всичко това, което вижда като работа на институциите, които управляват съдебната система, като работа и на прокуратура, на отделни съдилища, включително и на това, което стана в парламента с промените в Конституцията", разясни г-жа Вегертседер за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Тектът е препечатан от сайта на Bulgaria on Air

Следвайте ни