Д-р Теодор Славев за NOVA NEWS: Очевидно ще се направи много солиден опит за правителство

Какво политическо бъдеще се очертава пред новия парламент и ще успеят ли управляващите да сформират кабинет коментираха политолозите Христо Панчугов и д-р Теодор Славев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Според д-р Славев Бойко Борисов обяви курс към някакво странно животно – експертно-политически кабинет. "Където има власт, има политика. Министър няма как да не носи политическа натовареност и отговорност и да не изпълнява политическа програма. Това с експертите е по-скоро разширяване на възможностите да се търси подкрепа. Борисов каза, че преговорите ще бъдат и за парламентарна подкрепа, и за правителство, т.е. ние трябва да видим и какво мнозинство ще се сформира в парламента, защото е много възможно, то да не излъчи представители в кабинета. Не беше критичен към  нито една политическа сила, с изключение на редовните критики към ПП-ДБ, заради това, че заради един министър на вътрешните работи те са загубили властта."

По отношение на потенциалния състав на кабинет, д-р Славев отбеляза, че очевидно ще се направи много солиден опит за правителство. "Ще бъде сложно и нестабилно. Имайте предвид, че от 34% избирателна активност, останалите негласуващи ще посрещат на нож всичко, което излиза като идеи за реформи.  Големи реформи едва ли биха могли да се случат, по-скоро ще се продължи това, което беше заложено, а именно Еврозона и Шенген. Този кабинет ще бъде интересен, като очаквам част от министрите от служебния кабинет да продължат. Има и други опции, които Борисов може да направи, за да успокои напрежението от негласуващите, а именно да включи представители на извънпарламентарната опозиция."

Следайте целия разговор във видеото или в сайта на NOVA NEWS тук.

Следвайте ни