Д-р Теодор Славев за Bulgaria on Air: Борисов отдавна не беше ходил при Радев, това е сериозна заявка

Започнаха консултациите при президента Румен Радев с представители с парламентарните групи, представени в 50-ото НС.

"Реториката от кампанията продължава, а всъщност вече е време за съвсем различни решения, защото изборите приключиха, а дали ще отидем на нови - зависи от тези хора в Народното събрание. Факт е, че Борисов отиде лично на консултациите при Радев, отдавна не е ходил. Борисов заяви в кампанията, че трябва да се стоплят отношенията с президентската институцията. Това е сериозна заявка на Борисов, че ще се опитат да направят с първия мандат правителство. С всеки следващ мандат шансовете за правителство намаляват. Претенциите на по-малки играчи за мандат трябва да бъдат премерени", коментира политологът д-р Теодор Славев в "България сутрин".

По негови думи претенциите на ИТН не отговарят на това, което получават като подкрепа от избирателите.

"Управлението на г-н Трифонов имаше възможност, когато българският избирател го подреди първи, да предложи състав на кабинет. Компромисът в политиката струва тежко. Видяхме го при ПП-ДБ. Те изгубиха половината си избиратели заради компромиса на сглобката. Въпросът е защо Борисов не иска да управлява само с ДПС и Пеевски. Търси буфер в тази коалиция. "Величие" не е политическа партия, това е икономически проект, който цели да капитализира от властта. Партията обединява едни хора, събрани от общи ценности и интереси", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Славев ПП-ДБ трябва да заеме ролята на опозиция в новото правителство. "Съветвам ГЕРБ да си направят анализ защо развалиха ротационното правителство и защо в момента продължават да търсят ПП-ДБ. Ясно е, че те отидоха на избори, за да ги свалят. ПП-ДБ съвсем логично трябва да влезе в опозиция, за да стабилизира, защото още едно такова прегрешение пред техните избиратели много рискува съществуването им. Гръцкият модел бонифицира първата и втората политическа сила за по-устойчиви мнозинства. Много малки партии влизат и това прави сложно коалиционното управление, но това дава по-голяма легитимност на групи в нашето общество. На фона на толкова много кризи в света и в България е нелепо това държание на нашите политици", коментира гостът.

Не може да се очаква пълен мандат, но все пак могат да се свършат някакви задачи, смята д-р Славев. "По-голямата част от обществото може да гледа с недоверие на някакво правителство в този парламент, но по-голямата част от обществото искат някакво спокойствие, някаква посока, някакви линия на управление. Няма как в този кабинет да се търси стабилен 4-годишен мандат, но управление може да има. Важна е ролята на премиера, но в тази ситуация, в която се намираме след толкова много кризи, всички очакваме, че това ще е временен договор. Росен Желязков като председател на НС изглеждаше консенсусен. В тази ситуация, в която сме, трябва да се правят компромиси", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Текстът е препечатан от сайта на Bulgaria on Air.

Следвайте ни