Д-р Теодор Славев за БНР Пловдив: Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р Теодор Славев, политолог от Българския институт за правни инициативи. Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС. 

За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за шансовете. Това съдя по изказванията на лидерите на основните партии. Кабинет с под 70 народни представители е изключително сложно да бъде направен, защото това означава, че за всяко решение ще са нужни совалки и форми на преговори. Кабинети на малцинството се правят, когото политическата сила има близо до 120 народни представители. Днес това може да стане, ако г-н Пеевски осигури остатъка от необходимия брой, защото трябва още 6 човека. Има риск Делян Пеевски да се превърне в господар на парламентарното мнозинство и кабинетът да бъде заложник."

За ДПС и новите процеси, които текат там: "ДПС е една от най-непрозрачните партии в българската политика. Не само в ДПС текат промени, очевидно такива има и в други партии, например в БСП и ДБ. Когато говорим за ДПС, там процесите се случват силово. Пеевски се оформя като единствен център на властта в тази партия."

"Продължаваме промяната се позиционира като основен опонент на ГЕРБ и ДПС", каза още д-р Славев. По думите му след избора на патриарх Даниил,  църквата има голяма отговорност да се грижи за духовното и културно състояние на обществото. "Патриархът със светски въпроси не трябва да се занимава, не ми се иска да видим свръхактивен патриарх по геополитическите въпроси", подчерта политологът.

Текстът е препечатан от сайта на БНР Пловдив, където можете да чуете и целия разговор.

Следвайте ни