Биляна Гяурова-Вегертседер за "Темида": В България се прави фасадна съдебна реформа

Вижте видео от участието на Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването "Темида" с автор Димитър Абрашев по BulgariaOnAir.

Г-жа Вегертседер коментира създаването на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, очакванията към "правителството" на съдебната власт и развитието на съдебната реформа в България:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Po97-rFIgSs?list=PLC6683EC667C22D73" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тук можете да прочетете и някои акценти от интервюто на г-жа Вегертседер:

Ние ще бъдем един коректив на работата на ВСС, няма да го контролираме. Ще следим как ВСС изпълнява един Годишен план за своята работа; дали подхожда максимално прозрачно и обективно, както към работата си с нас като членове на Гражданския съвет, така и по отношение на всички магистрати в страната, чиито интереси той трябва да защитава.

В България се прави фасадна съдебна реформа. На повърхността има някакви опити за подобряване на правилата, това шумно се огласява, видяхте как бяха избрани членовете на ВСС от парламентарната квота, но под повърхността за съжаление остават същите проблеми. И ние, специално нашата организация, с този проект, който стартирахме – Инициатива за прозрачни съдебни назначения, се опитваме да надскочим това фасадно правене на съдебна реформа в страната и да задълбаем малко по-надълбоко, така щото реформите, които се правят, да бъдат наистина устойчиви, а не да се сменят от правителство на правителство. Когато задълбаеш в сърцевината на съдебната власт, а именно това е кадровата политика и израстването в системата, и видиш, че колкото повече дълбаеш, толкова повече боли и толкова повече неща се откриват, тогава ти става ясно, че единственият начин да успееш е, като бъдеш максимално откровен и прозрачен, и обективен и отворен с хората, с които работиш.

Това, което става през последните четири години, е насочено към едно систематично принизяване значението на всяка една от трите власти. И в най-голяма степен на съдебната власт. Никой управляващ през годините не е обичал съда, не е искал да бъде приятел със съда, искал е да подчини съда. Това обаче, което става през последните четири години, е доста по-ярко украсено и много по-ярко се вижда, отколкото през останалите. Налице е едно целенасочено опростачване на всяка от властите, не говоря само за съдебната.

Това, което се прави и с изпълнителната, и със законодателната, цели да принизи тези власти, така щото хората да загубят усещането, че има някакви авторитети, че могат да разчитат на правосъдие, че могат да разчитат на независимост от страна на съд или прокуратура.... Не мога да кажа, че има на сто процента някакво разделение между трите власти вътре към момента и това преплитане според мен е целенасочено, за да може да се размият границите и хората да загубят своето усещане за справедливост. Те го губят и ние го виждаме... Едно такова принизяване на институциите не мисля, че работи в полза на демокрацията в страната. Напротив, за мен това е крачка назад. 

Съдебната реформа може да не стане фасадна с усилията на всички и тук имам предвид Висш съдебен съвет, заедно с редовите съдии и прокурори, заедно с представителите на гражданското общество... Устойчива реформа се прави с работа на място. Имам предвид това, което е важно за хората, не само това, което се случва във Висшия съдебен съвет и това, което се случва в София. Трябва да се отиде на място, да се работи на място, в отделните съдилища, в отделните прокуратури, защото когато там съдиите и прокурорите видят, че има позитивно отношение към тях, че тяхната работа се цени и че това е обективно, и че може да стигне тук, образно казано, до Високата порта, това ги променя на място също и променя тяхното съзнание.

 

 

Следвайте ни