Биляна Гяурова: Европрокурорите препоръчват експертен и неемоционален дебат за мястото на прокуратурата

Индиректно докладът на европейските прокурори повдига много важния въпрос за мястото на прокуратурата. Въпрос, който през последните 25 години с различна динамика беше обсъждан или избягван в публичното пространство. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи. По думите й, конкретни препоръки като отправените в доклада, не сме виждали в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка. Този доклад е с една степен по-малко абстрактен, защото предлага конкретни мерки, смята тя.

Анализът на европейските прокурори, посветен на българската прокуратура, според Гяурова акцентира върху няколко важни момента, сред които нуждата от по-висока отчетност и прозрачнтост на работата на прокуратурата и главния прокурор пред народното събрание, плюс увеличаване на вътрешната отчетност. В доклада се подчертава и възможността работата на Националната следствена служба да бъде откъсната от опеката на главния прокурор, както и главният прокурор да бъде разследван от независимо лице на висша длъжност извън системата на прокуратурата. Визира се още временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, докато трае разследването и решението за това да се взема с обикновено мнозинство от Висшия съдебен съвет, допълни Биляна Гяурова:

Всички тези елементи, които са разгледани доста обстойно в доклада, съвсем сериозно и индиректно повдигат въпроса колко е важно да се започне сериозен, експертен, неемоционален и ненападателен разговор за това къде трябва да бъде поставена прокуратурата.

Гяурова изтъкна, че тайминтгът на самия доклад е бил както удачен, така и неособено удачен, защото сме в политическа ситуация, пълна с много неизвестни, и това до голяма степен блокира държавната машина. 

Цялото интервю можете да чуете на сайта на БНР.

Следвайте ни