Теодор Славев: Битката за овладяване на ВАС е битка да се поддържа или отхвърли системата на корупционни зависимости, която съществува в държавата

"Би могло да се разглежда хипотезата, че се бърза с избора на председател на Върховния административен съд. Но за да разберем важността на ВАС и защо е това бързане - това е съдът, който гледа всички дела по обществените поръчки в държавата". Това каза Теодор Славев от Български институт за правни инициативи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"Напоследък стана модерно да се говори отново за антикорупция, нека припомним, че държавата разпределя между 6 и 15% от БВП под формата на обществени поръчки годишно. Усещането на хората е, че по този начин се създават корупционни зависимости, че поръчките се правят за приближени фирми и компании".

На второ място, и може би това е още по-важно, е, че ВАС гледа актовете, които са предполагаемо незаконни на граждани и фирми срещу решения на държавата - на централната, на местната власт и на всички държавни органи, включително и на ВСС, каза още Славев. "От тук нататък можем да видим защо битката за овладяването на ВСС е толкова важна, за да се поддържа или отхвърли системата на корупционни зависимости, която съществува в държавата".

Цялото интервю може да гледате: ТУК

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Теодор Славев: Битката за овладяване на ВАС е битка да се поддържа или отхвърли системата на корупционни зависимости, която съществува в държавата