Теодор Славев пред БНР: Народното събрание за пореден път само минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет

В интервюто със Силвия Великова Теодор Славев коментара още, че най-вероятно причината за забавения избор може да бъде най-вероятно в това, че не са постигнати политически договорки.

Славев изрази съмнения, че тази ситуация и съществуващите в нея проблеми най-вероятно ще се задълбочат политически. Той каза още, че не може да има избрани само няколко членове на Висшия съдебен съвет, че парламентът трябва да попълни квотата от 11 души, за да конституира органа и той да влезе в новия си мандат с 25 души:

Дори и един да бъде по-малко, това означава, че процедурата трябва да се повтори, според мен. За съжаление Народното събрание за пореден път само минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет. Народното събрание, въпреки всички политически заявки за повишаване на доверието, съвсем умишлено работи за това общественото доверие към законодателната и съдебната власт да продължава да бъде ниско и да спада. 

В коментар на казаното от президента Румен Радев пред "Нова телевизия", че е редно следващият ВСС да избере новия председател на Върховния административен съд, Славев посочи, че:

"Това мнение на президента Радев се споделя и от широк кръг експерти, хора, които наблюдават процесите... Имаше такива заявки, включително и на политически сили, така че е въпрос на вземане на решение."

Цялото интервю може да чуете в: ТУК

Следвайте ни


  • Начало
    • Новини и медийно присъствие
      • Теодор Славев пред БНР: Народното събрание за пореден път само минира избора, сваля легитимността и дава много нисък старт на следващия Висш съдебен съвет