Какво направи Парламентът с избора на ВСС?

Големият проблем, който е стана ясен още през лятото, а съвсем видим по време на пародията на изслушване на 18-те номинирани, е самата процедура, каза Биляна Гяурова в отговор на въпрос на водещата дали е имало договорка между партиите за избора. "Не се задодаха неудобните въпроси, не се зададоха важните въпроси за съдебната власт, не се попитаха кандидатите какви политики ще правят в съдебната власт.", допълни директорът на БИПИ. Тя е на мнение, че процедурата компрометира кандидатите, заради безотговорното и цинично отношение на хората, които трябва да ги избират.

Не бяха зададени и въпросите на неправителствените организации - проблем отново на парламентарните процедурни правила. За разлика от тези за избор членове на ВСС от професионалната квота, където задължително се задават въпросите, поставени от НПО, продължи подчертаването на дефицитите на избора на членове на ВСС. 

Госпожа Гяурова-Вегертседер каза, че именно въпросите на НПО поставят тънката червена линия в съдебната власт, която се явява на входа и на изхода на всяка една власт. 

Цялото интервю може да видите във видеото:

Следвайте ни