Механизмът за сътрудничество и проверка изчерпа своя инструментариум да води до успешни реформи

Докладът изчерпа своята сила, възможности и иснтрументариум да довежда до успешни стъпки, реформи и действия. В първите три години от Механизма имаше възможност за налагане на санкции, на този етап не се предвиждат такива.“. Това каза Теодор Славев, който гостува в предаването на „Директно“ на Димитър Абрашев по телевизия Bulgaria on Air

Той припомни, че в доклада на ЕК за Румъния са посочени 4 от 12 показателя, по които съседката ни има напредък. А България, според него, е изпълнила само един - избирането на новия ВСС на принципа един магистрат - един глас. Славев смята още, че вероятно от 2019 г. ще има нова форма, под която не само България и Румъния ще бъдат проверявани.

Славев коментира и предизвикателствата пред настоящия състав на Висшия съдебен съвет, сред които е противоречивата практика при избора на административни ръководители в системата на съдебната власт, реформата на съдебната карта и електронното правосъдие.

Той определи борбата с корупцията като най-критикувана в доклада на ЕК от ноември 2017 г. ЕК очаква от нас конкретни действия и ще следи внимателно избора на състава на антикорупционния орган.

Славев коментира, че проблемът с доверието в институциите, начело с тези в съдебната власт, може да реши, ако имаме прозрачни, отговорни институции, които се отчитат пред обществеността. ю

Видео от участието може да намерите на страницата на Bulgaria on Air

Следвайте ни