2017 г. беше динамична и изборна година за системата на съдебната власт

От интервюто на Силвия Великова с Теодор Славев за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на Българското национално радио:

Славев припомни за изборите на магистратската квота във ВСС, а за квотата на Народното събрание /НС/ коментира: За съжалание, не можем да похвалим Народното събрание за фарса, който се разигра при избора на кандидатите от парламентарната квота. Първо имаше проблем със сроковете. Те трябваше да бъдат избрани до края на лятната сесия, но ги оставиха за септември. Самото изслушване на кандидатите от правната комисия беше проформа. Не се даде възможност да се развият концепциите и идеите на кандидатите. А въпросите на НПО-тата така и не бяха зададени. ЕК в доклада си беше най-критична именно към НС заради липсата на професионализъм. Другата линия на събития, които се случваха около съдебната власт - законодателната дейност. Те са в посока на поставяне на разделителни линии от страна на законодателната власт на принципа "разделяй и владей". За щастие все още има някакви съпротивителни сили в съда, който остава послдната бариера. Публична тайна е, че съдебната власт се съобразява със законодателната визия на Главния прокурор. 

По отношение на ВСС, Славев коментира: Този ВСС е в своя меден месец. В някаква степен беше изненада, че президентът върна избора на председател на ВАС от стария на новия състав на ВСС. Но поради липсата на ясни мотиви от страна на президента, много лесно беше преодоляна възможността да се направи задълбочен избор, който да не буди съмнения за обществеността. Тепърва ще видим каква ще бъде политиката на този ВСС, включително и по отношение на кадровите въпроси, тъй като предстои да се избере председател на Софийския градски съд. Имат още много неща да се правят, като реформа на съдебната карта. 

Ключовото дело за 2018-а година ще бъде делото за КТБ, беше категоричен той: То ще се гледа в Специализирания съд и много внимателно трябва да се следи какво се случва там, защото именно в това мегадело се преплетени тези обвързаности между трите власти.

Иначе очакванията на обществото са за справедливост /.../ Съдебната власт е най-крехка по отношение на останалите две власти и най-изложена на неправомерни влияние. За съжалание, има една форма на мек авторитаризъм, не само в България, но и в ЕС, и липса на желание да се задълбава в същностните неща, които биха подобрили работата на съдебната власт и нейното функциониране. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл

Следвайте ни