Т. Славев за избора на председател на Антикорупционната комисия: "Кадрите определят всичко"

Два дни преди крайния срок, има само един-кандидат за председател на Антикорупционната комисия - настоящия председател на Комисията за гражданска конфискация Пламен Георгиев.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи припомни принципа „кадрите определят всичко“ при назначенията от миналото и допълни:

Народното събрание само нарушава правила, които е създало и нарушава преходни и заключителни разпоредби. Последния такъв избор беше при избора на Висш съдебен съвет. Тук възникват съмнения дали не се търси някакъв политически мотив, защото тези процедури изникват тайно, скришно. НС няма никаква протактивна роля да популяризира тези свои правомощия по назначаване. Това е нещо, на което сме свикнали. За съжаление обаче, е неприемливо от обществена гледна точка новата Антикорупционна комисия, толкова провъзгласена от правителството като инструмент, който ще пребори корупцията по високите етажи, да започне с толкова ниско обществено доверие именно поради процедурите и това усещане за предрешеност!

Според експерта, ако се съди по ареста на кмета на Септември, можем да очакваме новият орган да бъде „PR-орган за отпушване на обществено напрежение по отношение на борбата с корупцията“, но според закона основната му цел е превенция, а не показни акции. Новият приятел, в едномесечен срок от избирането, трябва да предложи на НС кандидати за свои заместници. По закон, това са четири човека, а комисията се състои от 5, изтъкна Славев. Според него в самата процедура има нередност, тъй като при подобни случаи практиката е ръководителят да предлага точния брой кандидати и не оставя избор на НС:

На практика,  парламентът се превръща един гумен печат за тези кандидатури.  Те са лишени от избор и просто препотвърждават. Положителното е, че според закона, се гласуват един по един, а не анблок, така че, ако все пак има съмнения за някои от заместниците или членовете на комисията би могло да се реагира.  Тук припомням, че в новата мегакомисия се влива Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, печално известна с „тефтерчето на Златанов“. Доста, доста проблематични мини съществуват още в началото начало

Славев е на мнение, че е много вероятно позициите на заместниците на  Георгиев също да са вече договорени политически:

Говори се много упорито, че ще има промени в кабинета, така че можем да очакваме, че дори в рамките на коалиционното укрепване на правителството, това би могло да даде отражение на конситуирането на този орган,  което разбира се е недопустимо от политическа и морална гледна точка. 

Следвайте ни