Проблемите на България с върховенството на правото и независимостта на институциите са по-сериозни от тези на Унгария

85% от критиките, отправени към Унгария в доклада на Европейския парламент (ЕП), са валидни и в България. Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Основните критики към Унгария са насочени към влиянието на другите власти върху съдебната власт и независимостта на институциите. В някои случаи може да се види, че политическата практика в България дори надвишава проблемите, посочени в доклада за Унгария".

Според него именно притесненията за множество сходства между критиките срещу Унгария и тези за България са причината ГЕРБ да гласуват в подкрепа на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Гостът изрази мнение, че все пак най-вероятно Унгария няма да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на Европа.

Той поясни, че не кризата с мигрантите и отношението към нея на Орбан са довели до решението на ЕП.

„Гласуването на ЕП е логично продължение на наблюдението му на взаимодействието на европейските институции с правителството на Унгария отпреди 6 години. До това доведе промяната на Конституцията на Унгария, направена от правителството на Орбан. На практика тя увеличи влиянието на изпълнителната власт в независимата съдебна власт чрез създаването на нов орган, който да отговаря за кариерното израстване и наказанията на съдии. Предприеха се законови стъпки за уволнения на съдии. Беше приета и оставката на бившия председател на Върховния съд на Унгария, който по-късно осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Именно с това се появиха и опасенията на европейските институции, че в Унгария има нарушения на ценностите на Европейския съюз (ЕС)“.

Прозрачността на провеждане на избори и финансирането на партии в страната също са част от доклада на ЕП, добави Славев.

„Конкретни примери за корупция не са посочени в основния доклад, но има препратки към независими изследвания на неправителствени организации и институции на ЕС, в които се твърди, че има злоупотреба с европейски средства“.

Гостът добави, че предстои днес Унгария да вземе решение дали ще обжалва решението на ЕП в Съда на Европа, а според него страната ще направи именно това.

Вижте целия разговор във видео материала на този линк

Следвайте ни