Българската позиция по казуса с Унгария е неадекватна

Необходимото мнозинство от две трети е събрано за безпрецедентния за Европейския парламент ход - да препоръча на Европейския съвет да активира член 7, който може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария. Евродепутатите одобриха доклад, който обвинява Будапеща в системна заплаха за ценностите на ЕС. Отстъпление от европейските ценности ли ще бъде, ако българското правителство приеме позиция в подкрепа на Унгария и Виктор Орбан?

„За мен това „решение” е неадекватно поради три причини. За първи път чувам, че решение на правителство няма правна стойност. Това може би е някаква правна иновация. Второ, то е неадекватно, защото няма мотиви. На практика има една политическа поръчка да се измислят мотиви, които да оправдаят позицията на правителството. На трето място е неадекватно, защото е преждевременно. Орбан каза, че започва действия по обжалване на решението, което може да отнеме много време”, коментира Теодор Славев, политолог от Института за правни инициативи.

„Говори се за върховенството на закона и дали е важно. Ако имаше и грам уважение към върховенството на закона, този доклад изобщо не трябваше да бъде допуснат за гласуване в Европарламента. Той е изготвен от една крайно пристрастна представителка на либералните среди. Изготвен е без изобщо тя да посети Унгария”, каза от своя страна Искрен Веселинов.

Според Теодор Славев става въпрос за страх, че би могло подобна процедура да бъде приложена и за България.

„В поне 10 от 12-те показателя в този доклад становищата важат и за нас. Те касаят липса на върховенство на правото, независимостта на институциите, свободата на медиите и т.н.”, поясни политологът.

Цялото интервю може да видите ТУК

Следвайте ни