Теодор Славев: Прокуратурата у нас в момента е твърде йерархизирана

В момента прокуратурата у нас е твърде йерархизирана, което поставя под съмнение личната независимост на всеки един прокурор да води разследвания, коментира Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Въпросите, свързани с процедурата за нов главен прокурор, не бяха организирани и конспиративни. НПО-та, представители на академичните среди и медии се обърнаха със своите запитвания и становища към кандидата. Те касаеха функцията на прокуратурата, структурата, както и информация, свързана с отчетността на главния прокурор и независимото разследване към него", уточни гостът.

"На въпроса, кое дело е представлявало най-голямо лично предизвикателство за кандидата, той посочи за дела, по които е работил като следовател, както и делото КТБ".

"Промени в държавното обвинение, за да се повиши неговата ефективност, са необходими", смята гостът, като изтъкна, че това е законодателен въпрос. "Другият въпрос е да може да се обжалва отказ от досъдебни производства пред съд", подчерта Славев.

Мониторинговият доклад на ЕК за България

Теодор Славев отбеляза, че в момента предложението на Европейската комисия е да не се правят повече доклади за България по досегашния механизъм, препращайки към бъдещ общ такъв, към чиято структурата гостът е скептичен. "Чакаме Съветът и Парламентът да дадат своето становище. Голяма част от старите страни членки са против отпадането на механизма", поясни той.

"Изборът на Гешев бе под полицейска обсада, което от страна на властта не бе в полза на кандидата. Исканията на хората по отношение на него са различни. Проблемът е, че се фокусираме твърде много върху личността му. Отделно, разделението, за което се твърди, че той може да формира, сваля доверието в институциите", заяви още Теодор Славев.

Той е на мнение, че президентът Румен Радев трябва да аргументира добре своята позиция по отношение на избора на Иван Гешев.

Видео материал с целия разговор може да видите ТУК

Следвайте ни