Теодор Славев: Цялостното впечатление е за провален дебат на ВСС

Цялостното впечатление от вчера е за провален дебат във ВСС. Това каза пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи относно преизбирането от ВСС на Иван Гешев за главен прокурор. 

„На моменти се стигаше до грозни изказвания, внушения, подмятания, инсинуации, които идваха от председателстващия, от министъра на правосъдието, който в случая е един церемониалмайстор на това заседание, той няма право на мнение. В изказвания той, на ръба на обидата, посочваше кой е прав, кой не е прав, дали ще дава въобще думата, което е абсолютно недопустимо“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Очевидно министър Кирилов си имаше кандидат за главен прокурор, отбеляза Теодор Славев и обясни:

„През цялото време на критични изказвания, на въпроси, които се повдигаха и бяха важни, той правеше всичко възможно с едни вербални гимнастики да не им бъде отговаряно. Цялостното настроение и начинът, по който беше водено заседанието, дори не беше комично, а драматично“.

Според него е смущаващо бъдещият главен прокурор да реагира с лични нападки на въпроси за бъдещата му работа. Това той каза във връзка с коментара на Иван Гешев на казаното от Атанаска Дишева, който беше: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред Вас стои блестяща политическа кариера - от Вас ще излезе прекрасен общински съветник“.

Според Славев назрява общественият дебат за това какви трябва да са правомощията и функциите на главния прокурор, докъде и как стигат.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл ТУК

Следвайте ни