Теодор Славев: ВСС да се сезира по случая „Гешев“

"По питането на главния прокурор Конституционният съд има вече практика по аналогични казуси". Това каза пред БНР Теодор Славев от Института за правни инициативи. Той уточни, че това питане на Иван Гешев е многостранно, но в него прозира концептуално объркване за това какво означава разделение на властите:

"В кампанията си за главен прокурор Гешев имаше възможност много пъти да тълкува това, но очевидно не го е разбрал, защото президентската институция е особена - имунитетът и мандатът е особен. Не случайно конституционният законодател е предвидил, президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани по реда на наказателното производство - именно заради такива случаи". 

Славев коментира в предаването "12+3" по "Хоризонт", че има основание по чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет да разгледа случая и би могло да се твърди, че има основания Иван Гешев да бъде отстранен, защото има незаконни действия на прокуратурата, но точно прокуратурата пък би трябвало да каже, че тези действия са незаконни. Според него това отново отвежда казуса  до стария казус - "кой може да разследва главния прокурор".  

Във връзка с разпространите от прокуратурата записи, за които твърди, че уличават президента Румен Радев в престъпление, Теодор Славев коментира, че покрай тези СРС-та има много неизвестни:

"Стана ясно, че записите са правени през април 2019-а г., а тогава имаше друг главен прокурор. ... Означава ли, че г-н Сотир Цацаров е разпъвал чадър над президентството и над други институции? Второ - на 31-ви юли 2019-а КПКОНПИ излиза с решение, че спрямо Румен Радев няма конфликт на интереси. Това означава ли, че върху комисията е оказван натиск и съответни би ли трябвало да бъде разследван предишният ѝ председател, а и сегашният, ако това е в случай на продължаващо престъпление оказан натиск". 

По думите му пуснатите СРС-та са предупреждение към президента да не предлага твърде радикални неща като промени в Конституцията, относно отчетността на главния прокурор. "Записите са незаконни и съшити с бели конци", каза той и изрази очакване президентската институция да доведе докрай заявените усилия за промяна в Конституцията по посока на ефективност на съдебната власт и отчетност на прокуратурата.

Славев уточни, че е станало ясно, че по инициатива на ДАНС е подслушван натовски генерал (Цанко Стойков - командир на ВВС, бел.ред.), а не по инициатива на КПКОНПИ, която е оправомощена да поиска използването на СРС. 

Бюрото за контрол на СРС трябва да бъде сезирано по този случай, за да се произнесе по какъв начин са събрани и има ли нередност, категоричен беше Славев.

Целият звуков файл може да чуете ТУК.

Следвайте ни