Биляна Гяурова: Съдийската колегия закъсня с мерките за съдилищата в условия на криза

„Публичност, публичност и пак публичност. Това са трите думи, с които могат да бъдат определени първите 100 дни от работата на главния прокурор“. Това каза пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи, който направи анализ на първите 100 дни след встъпването в длъжност на Иван Гешев.

По думите на Гяурова главният прокурор се е разходил по целия спектър на социалния, икономическия, политическия и културния живот:

„Като започнем от водната криза в Перник, минем през битовата престъпност, поздрава му за националния празник и стигнем до извънредното положение. Това остава впечатление, че прокуратурата е навсякъде, опитва се да прави всичко, да контролира всичко. Така обаче олеква. Това, че те дават по няколко пъти по телевизията, не значи, че си вършиш работата добре. Прокуратурата трябва да е по-обрана в дейностите си“.

В предаването „12+3“ Биляна Гяурова заяви, че за нея е било грешка и е недопустимо по време на извънредното положение да се затворят съдилищата и че е трябвало да се подходи по-гъвкаво и с поглед към вариантите за дистанционна работа:  

„Надявам се извънредното положение да даде възможност на главния прокурор да осмисли положението и да се даде сметка, че прокуратурата не е социална медия, която обновява статуса са си през всеки пет минути и да се включва на на живо от мястото на събитието, а прокуратурата е адвокатът на държавата, която да изпълнява наказателната политика, съобразявайки се с основните човешки права“. 

Интервюто с Биляна Гяурова можете да чуете в звуковия ТУК

Следвайте ни