Теодор Славев: Новият механизъм за върховенство на правото на ЕС ще е обвързан с фондовете

„Нека внесем малко яснота. Това, което беше разпространено миналата седмица са препоръки от страна на Съвета на ЕС към всяка държава членка като част от т.нар. Европейски семестър. Той започва да функционира през 2010 г. и се опитва да координира икономическите и фискалните политики на държавите, след кризата от 2007-8 г.“, каза Славев в студиото.

По думите му, в документа съвсем ясно се казва, че ЕК продължава да мониторира правосъдието и реформата в България. Има отправени конкретни препоръки към България, свързани с ефективното наказателно разследване.

„За тези от нас, които следим отблизо процесите, не е изненада, че мониторингът не отпадна. Този, който не се е произнесъл за отпадането на механизма – това е Съветът, където държавите-членки не могат да постигнат съгласие. Според мен ЕК вдигна ръце от България.“, коментира той.

Според Славев, през есента се очаква да излязат докладите по новия механизъм за демокрация, върховенство на правото и фундаментални права. Той ще е обвързан с достъпа до европейските пари.

По други актуални теми, вижте цялото интервю в студиото на 7/8  ТУК.

Следвайте ни