Биляна Гяурова-Вегертседер: Специализираният съд и прокуратура са приватизирани от управляващата партия

По Дарик Радио, Биляна Гяурова, директор на БИПИ, каза, че съдът и институциите се използват политически. Специализираните институции бяха създадени от управляващата партия с обяснението, че те ще се справят с организираната престъпност и по-нататък с корупцията по високите етажи на властта. Това, което обаче наблюдаваме през годините е, че те бяха приватизирани от управляващата партия. Създаде се партиен съд и партийна прокуратура, които обслужват частно-партийни интереси, счита Биляна Гяурова.

По-голямата част от делата, които се гледат в Специализирания съд и прокуратура, са по мерки за неотклонение. Нуждата от създаването на тези институции не беше породена от обществени отношения, а по политически цели. Доколкото знам тази седмица в почивен ден ще заседава Специализирания съд, което е необяснимо, предвид че той не е толкова натоварен. За мен обяснението е, че наближават избори, сподели тя.

По нейното мнение, до голяма степен нещата, които се случват от началото на годината са свързани с предстоящите избори. В управляващата партия има изхабяване и се правят грешки. Тяхното замазване минава през публични акции. Прекаленото стоене във властта притъпява сетивата. През есента ще излезе доклада по новия механизъм за върховенство на правото и медийната независимост и не се знае дали няма да има обвързаност с европейските фондове. Неслучайно той ще излезе по време на немското председателство, счита юристът.

Чуйте целия разговор на директора на БИПИ и Андрей Янкулов от АКФ в предаването „Кой говори?“ с Пролет Велкова по Дарик Радио ТУК.

Следвайте ни