Теодор Славев: Проблематично е, че полицията става властови комуникатор

Старшият анализатор в БИПИ д-р Теодор Славев участва в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия с коментар за протестите и актуалната политическа обстановка.

В студиото на „Събуди се” политолозите Стойчо Стойчев и Теодор Славев коментираха блокадите в София като форма на гражданско недоволство.

„Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично. Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще бъдат вдигнати. Може обаче да има ескалация между двете страни”, е мнението на Славев.

На въпрос кой ще излезе печеливш след протестите – недоволните от управлението, партиите във властта или някой друг - социолозите са на различно мнение.

„Ако има предсрочни избори, в момента ще има един печеливш и това е ДПС. Три са факторите – заради пандемията голяма част от традиционно гласуващите за партията са в България, другият е, че на практика ДОСТ електорално не съществува и третият – заради изостреното напрежение ще се получи висока мобилизация в смесените райони”, обясни Стойчев.

„Много е трудно да кажем кои са печелившите. Социологическите проучвания показват, че над 40% от хората не могат да се ориентират в тази ситуация. Големият губещ е управляващата коалиция”, добави Теодор Славев.

Следвайте ни