Биляна Гяурова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

Биляна Гяурова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

„Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в сега действащата Конституция или трябва да се приеме нова“, поясни в „Преди всички“ Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди дискусията „30 години Конституция“.

„Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата българска Конституция, което е станало на 13 юли 1991 година от 7-ото Велико Народно събрание.

Но нашето изследване, което е представително за страната, сочи, че голяма част от гражданите, близо 70 на сто, смятат, че не е необходимо да бъде приемана нова Конституция. Хората по-скоро се обединяват около това да се направят промени в отделни части в настоящата Конституция, но не и приемането на изцяло нов основен закон“, съобщи Гяурова.

„Това означава, че обществените отношения не са узрели, че да предизвикат ново ВНС,  което да приеме изцяло нова Конституция“, посочи експертът.

По думите ѝ в част от въпросите се вижда, че запитаните очакват промени в съдебната власт, в мандата на тримата големи - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да бъде променено държавното устройство, да се намали броят на депутатите, както и да се намалят до два мандатите на министър-председателя.

Още по темата в звуковия файл ТУК.

Следвайте ни