Биляна Гяурова-Вегертседер: Корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери

Биляна Гяурова: Корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. Установихме ръст в лечението по клинични пътеки за изгаряне по време на пандемията. Не знаем как са изхарчени средствата от дарения вътре в самите болници, казва Гяурова.

„Направихме анализа като част от международен проект, подпомогнат от Държавния департамент на САЩ за това как се харчат средствата свързани с Covid в здравеопазването“, каза пред БНР Биляна Гяурова, председател на УС на Българския институт за правни инициативи във връзка с анализ на корупционните рискове при борбата с пандемията.

„Международни институции от миналата година досега обявяват, че традиционно корупцията в здравеопазването е в едни от най-високите размери. За 2019 година 500 млрд. долара годишно е била корупцията  в здравеопазването, а можем да си представим с цялата пандемична обстановка колко се увеличиха рисковите фактори“, посочи в предаването "Преди всички" Гяурова.

"В българското здравеопазване корупционен риск се крие сред органите, които се борят с корупцията във всевъзможните национални органи и щабове, които трябваше да се справят с кризата. По отношение на болниците откриваме интересни практики като например повишаване на броя на лекуваните по време на пандемията по клиничните пътеки за оперативно лечение на изгаряния", съобщи Биляна Гяурова.

"Поискахме по Закона за достъп до информацията данни за даренията към болниците, но от голяма болница като "Пирогов" дори отговор не получихме по заявлението. Тази информация за даренията къде са отишли я има налична, но ние не знаем вътре в самата болница как те са били изхарчени?", заяви експертът.

По темата за наложените санкции от страна на САЩ над български граждани по закона "Магнитски" Гяурова коментира, че от това не следва, че в България трябва да се направи разследване по случая:

„Законът "Магнитски"  има трансгранично действие и преди да попаднат лица в този списък, е направено едно много сериозно разследване в САЩ от техните служби, а публичното оповестяване на такива лица се осъществява само тогава, когато има много висока степен от застрашаване на американските интереси, какъвто е случаят.

За мен е необходимо сега да има някакво изявление от прокуратурата, тя би могла да се самосезира, но първо трябва да излезе със становище“, смята още Гяурова.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.

Следвайте ни