Стенограма на конференция "Конституцията на Република България. 30 години по-късно"

Прочетете стенограмата ТУК.

На днешния ден, преди точно 30 години официално е обнародвана най-новата ни Конституция, която определя страната ни като парламентарна република. В седмицата, в която ще се определи състава на новото 46-то Народно събрание, решихме да публикуваме стенограмата от „Конституцията на Република България - 30 години по-късно“.

Конференцията организирахме на 14 май 2021 г., като участие в нея взеха експерти в областта на конституционното право и социологията, част от които са били депутати в VII-то Велико Народно събрание. Такива са министърът на правосъдието - проф. д-р Янаки Стоилов, проф. д-р Нора Ананиева, проф. д-р Екатерина Михайлова, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Антоний Гълъбов, проф. д-р Пенчо Пенев и др.

 В стенограмата ще прочетете спомените и идеализма на създателите на Конституцията, действащи с ясното съзнание, че отварят една чисто нова глава от историята на страната – тази на демокрацията. Ще прочетете и разсъжденията на експертите за посоката, която е добре да поеме предстоящата „дълбока съдебна реформа”.

Както казва съдия Костова „Разговорът по темата за съдебната власт не само е необходим, но и трябва да бъде много задълбочен и всеобхватен, изцяло експертен, а не политически, защото ние знаем, че когато политиката влиза в съдебната зала, правото излиза.”

Прочетете стенограмата ТУК.

За да гледате конференцията, изберете ТУК.

Следвайте ни