Биляна Вегертседер: В България корупцията е едва ли не начин на живот

По повод Международния ден за борбата срещу корупцията, Биляна Гяурова Вегертседер коментира в ефира на Радио София борбата срещу корупцията в страната.

9-ти декември е приет за Международния ден за борбата срещу корупцията през 2003 г. от ООН. „Денят е избран, за да може на него да се даде още повече гласност, да се говори още повече и да се информира за това колко е важно да се справим с корупцията. В България корупцията е едва ли не начин на живот“.

В интервюто се засегна и темата за омагьосания кръг, в който попадат обществата с високи нива на корупция, а именно - недоверието в институцията води до корупция, а корупцията води до недоверие в институциите. Важно отбелязване е, че даването на пари всъщност най-крайната и груба форма. „Самата нагласа и съзнанието, че можеш да кривнеш и можеш да получиш неща, облаги, пари, власт по друг начин, извън законоустановения и приетите норми, вече означава, че ти си корумпиран вътре в главата си“

Биляна Гяурова-Вегертседер отбеляза и трите стожера, които са основата за качествената и ефективна борба срещу корупцията според БИПИ: 

  • Въвеждане на задължително гражданско образование на всички нива в основните училища и гимназиите;
  • Ефективни механизми за наблюдение не само на приемането на законови и подзаконови нормативни актове и на тяхното реално приложение на практика;
  • Добре работеща институционална рамка, която да изпълнява по един категоричен начин държавната политика за справяне с нездравите корупционни практики, трупани през годините.

На 9-ти декември, екипът на Антикорупционен фонд за втора поредна година връчва наградите „Червена линия” за разследваща журналистика срещу корупцията. Председател на журито бе Биляна Гяурова-Вегертседер.

Цялото интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер можете да чуете ТУК.

Следвайте ни